Liftul fără cablu care se mișcă și pe verticală, și pe orizontală

Mulți dintre noi nu avem experiențe neapărat frumoase în lift și dacă ai rămas vreodată blocat înăuntru, poate încă ai sechele.

Există acum un lift care chiar dacă nu are cablu de susținere, liftul pare mai sigur decât multe din blocurile din România. Pentru a funcționa, liftul folosește tehnologia maglev, sau cea a trenurilor cu levitație magnetică. Partea interesantă e că liftul nu te duce doar de sus în jos, de la un etaj la altul. Liftul se poate mișca chiar și de la dreapta la stânga, sau invers.

Cei responsabili pentru această tehnologie sunt cei de la ThyssenKrupp, o firmă germană de inginerie. Au anunțat încă din 2014 ideea unui lift care ar funcționa fără cablu. Deși a fost primită cu scepticism, trei ani mai târziu germanii deja efectuau primele teste.

Acest lift se deplasează și pe orizontală

În loc de cabluri, acest lift folosește șine pentru a se deplasa, care funcționează ca motoare liniare. Folosesc câmpuri magnetice pentru a face cabina să se deplaseze de-a lungul șinelor. În momentul în care liftul se oprește la un anumit etaj, șinele au capacitatea de a se roti. Astfel, liftul poate lua și traiectoria stânga/dreapta, nu doar sus/jos.

Compania care a dezvoltat tehnologia are planuri și mai mari de atât. Vrea să construiască un sistem alcătuit din mai multe axe alăturate. Asta ar putea fi de folos în clădirile foarte înalte, în care circulă foarte mulți oameni. În locul unui singur lift pe un ax, tehnologia ar putea oferi mai multe cabine care operează într-un circuit, asemenea unui sistem de șine de metrou în interiorul unei clădiri.

Tehnologia se numește MULTI, iar o clădire din Germania deja a anunțat că vrea acest lift pentru locatarii săi. Din păcate, achiziția nu este una foarte accesibilă. Instalarea liftului fără cablu ar costa de cinci ori mai mult decât un sistem standard.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: