Fondatorul Nvidia spune că Legea lui Moore nu mai e valabilă

Fondatorul Nvidia spune că Legea lui Moore nu mai e valabilă

Jensen Huang, fondatorul Nvidia, consideră că, în sfârșit, Legea lui Moore nu mai este valabilă și că puterea de procesare a computerelor nu va mai crește exponențial odată la câțiva ani.

Fondatorul și CEO-ul Nvidia a declarat că „Legea lui Moore nu mai este posibilă” și că a ajuns la limită.

O parte esențială în procesul de fabricație al semiconductorilor constă în micșorarea unor componente numite tranzistoare, componente care procesează date de la ceasul din interiorul unui cuptor cu microunde până la algoritmi de inteligență artificială care sunt prezenți în telefoanele noastre.

Dacă nu știi, Legea lui Moore este o idee enunțată de Gordon Moore, co-fondator Intel, care a afirmat, în 1965, că numărul de componente din circuitele integrate s-a dublat anual de la invenția circuitului integrat, în 1958, până în 1965, adăugând că trendul va continua pentru cel puțin încă 10 ani.

Legea lui Moore este încă valabilă la 50 de ani de la enunțarea ei și este folosită de industria semiconductorilor pentru a-și planifica țintele în materie de cercetare și de lansare de produse. În 1975, autorul a revizuit teoria și a afirmat că dublajele vor apărea la fiecare 2 ani, dar de obicei, noua lege vorbește despre o dublare la 18 luni a numărului de componente din semiconductori.

Acest lucru s-a dovedit a fi adevărat și am văzut asta în evoluția smartphone-urilor, de exemplu. Totuși, pe măsură ce componentele cipului devin din ce în ce mai mici și mai apropiate unele de altele este mai greu ca acestă putere de procesare să crească din doi în doi ani. Acum este mai scump și mai dificil să dublezi numărul de tranzistori, respectiv puterea de procesare, pentru un cip.

„Potrivit Legii lui Moore, puterea de procesare creștea de 10 ori odată la cinci ani și de 100 de ori odată la 10 ani. Acum, creșterea este de câteva procente în fiecare an. Odată la 10 ani poate o creștere de 2%…așa că Legea lui Moore nu mai este valabilă”, a spus Jensen Huang în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri la târgul CES 2019.

Totuși, acesta nu este prima dată când Huang declară astfel de lucruri, el făcând comentarii similare în ultimii ani. Gordon Moore și nici reprezentanții Intel nu au răspuns.

Citește și: