Legătura bizară dintre spălatul pe dinți și bolile de inimă

Legătura bizară dintre spălatul pe dinți și bolile de inimă

Cercetări anterioare au demonstrat că o igienă orală proastă poate duce la afecțiuni cronice, dar un nou studiu arată ce legătură are cu boli de inimă.

În esență, studiul sugerează că una dintre modalitățile prin care poți evita boli cardiovasculare o reprezintă spălarea pe dinți. O echipă de cercetători din Coreea a descoperit o legătură clară între o bună sănătate orală și șanse mai mici de a dezvolta nereguli cardiace sau insuficiență cardiacă gravă.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au studiat peste 150.000 de coreeni cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani. Niciunul dintre participanți nu avea probleme cu inima în momentul în care au fost selectați să participe la studiu.

Aceștia au furnizat informații legate de obiceiurile legate de igiena orală, iar dentiștii le-au examinat dinții. Apoi, cercetătorii i-au monitorizat pe aceștia pe o perioadă de 10 ani, prin datele accesate prin programul național de asigurare oferit fiecărui coreean de către guvern.

Ce legătură există între spălatul pe dinți și boli de inimă

Cercetătorii au evaluat participanții pe baza obiceiurilor de igienă orală raportate. În consecință, au descoperit că persoanele care se spălau pe dinți de cel puțin trei ori în fiecare zi au un risc cu 10% mai mic de a dezvolta fibrilaţie atrială, cea mai frecventă tulburare de ritm cardiac. De asemenea, cei din această categorie au un risc cu 12% mai mic de a ajunge să sufere de insuficiență cardiacă.

Cercetatorii cred că spalarea frecventă a dinților reduce numărul de bacterii găsite pe suprafața gingiilor și dinților. Astfel, contribuie la menținerea acestora în afara fluxului sanguin.

Și alte sstudii anterioare au descoperit că bacteriile de la nivelul gurii își pot face drum în fluxul sanguin, unde declanșează inflamația. Răspunsul la inflamație poate provoca alte probleme de sănătate pe termen lung, inclusiv dezvoltarea bolilor de inimă sau a demenței.

Totuși, trebuie să iei în considerare faptul că astfel de studii nu arată neapărat că între cele două există o legătură cauzală, ci doar că o igienă orală bună ar putea fi doar un factor prin care poți evita boli de inimă.

Sursa: Gizmodo
Etichete: