ITP la doi și la trei ani. Tot ce trebuie să știi despre inspecția tehnică și ce s-a schimbat

ITP la doi și la trei ani. Tot ce trebuie să știi despre inspecția tehnică și ce s-a schimbat

ITP-ul este obligatoriu, indiferent dacă ai o mașină nouă sau una veche. Cu cât ai un automobil mai vechi, cu atât există riscul să ți se interzică să mai circuli cu el. Dar, nici mașinile noi nu sunt scutite de inspecția tehnică periodică.

În ciuda faptului că ITP-ul este obligatoriu și este așa pentru siguranța traficului rutier, o mulțime de autoturisme din România sunt adevărate cazane pe roți care-ți pun viața în pericol, fie că ești pieton sau șofer.

Și, nu, nu e vorba doar de Dacia. De fapt, în prezent, sunt mult mai multe automobile de la mărci de lux, rable aduse din străinătate care-s un adevărat pericol pe drumurile publice.

Înmatricularea și inspecția tehnică periodică sunt interconectate. Existența uneia fără cealaltă nu este legală. ITP-ul certifică celor de la Registrul Auto Român (R.A.R.) că mașina ta se încadrează normelor de siguranță și de poluare legale și că au dreptul să-ți înmatriculeze autoturismul.

ITP anual obligatoriu pentru mașinile vechi

Dacă deții un autoturism mai vechi de 12 ani, ești obligat să faci inspecția tehnică anual, cu excepția vehiculelor de interes istoric. Dar, și acestea trebuie să aibă un ITP valabil, dacă circulă pe drumurile publice.

Automobilele destinate transportului de persoane care au, în afara locului pentru șofer, cel mult opt locuri pe scaune, trebuie să facă ITP-ul o dată la doi ani.

Scapi de ITP dacă nu folosești mașina respectivă, dar…

Dacă deții o mașină pe care nu o folosești, din diverse motive, nu ești obligat să-i faci inspecția tehnică periodică.
Totuși, în cazul în care ITP-ul a expirat sau nu există, i se suspendă și înmatricularea.

Cum te lasă ITP-ul expirat fără înmatriculare

Înmatricularea ți se suspendă după 15 zile de la data expirării inspecției tehnice, dar ești înștiințat în această perioadă, deci ai suficient timp cât să remediezi problema.

Suspendarea certificatului de înmatriculare încetează la data la care prezinți la Direcția regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor sau la serviciile publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor dovada efectuării ITP-ului. De asemenea, suspendarea certificatului de înmatriculare se revocă de drept în cazul în care dovedești că la data instituirii suspendării îndeplineai toate condițiile prevăzute de lege cu privire la ITP.

ITP la trei ani, dacă ai mașină nouă

Dacă tocmai ți-ai cumpărat un autoturism nou, poți face inspecția tehnică la trei ani de la prima înmatriculare în România.

Când poate să treacă mașina ta inspecția tehnică

Mașina ta trece sau nu inspecția tehnică, în funcție de trei clase de deficiențe: minore, majore și periculoase.

Deficiențele minore sunt cele care nu au un efect semnificativ asupra siguranței vehiculului sau impact asupra mediului, precum și alte neconformități minore.

Deficiențele majore sunt cele susceptibile să compromită siguranța vehiculului, să aibă impact asupra mediului sau să îi pună în pericol pe ceilalți participanți la trafic, precum și alte neconformități mai importante.

Deficiențele periculoase constituie un risc direct și imediat la adresa siguranței rutiere sau care au impact asupra mediului.
Dacă mașina ta se încadrează la mai mult de o categorie de deficiențe, se ia în calcul categoria cu risc mai mare. Nu contează că are câteva defecțiuni minore. Una singură majoră și/sau periculoasă o face să pice testul.

Cel puțin, așa ar trebui să fie, dacă n-ai face „blat” cu mecanicul respectiv să ignore problema și să încălcați amândoi legea.