Ce se întâmplă, de fapt, dacă ești oprit de poliție și ai ITP-ul expirat. Află întreaga procedură

Ce se întâmplă, de fapt, dacă ești oprit de poliție și ai ITP-ul expirat. Află întreaga procedură

Inspecția tehnică periodică se face destul de rar, așa că e posibil să uiți că e nevoie de ea, însă vei avea probleme mari dacă circuli cu ITP-ul expirat.

Orice mașină de pe drumurile publice din România trebuie supuse unei inspecții tehnice periodice, atât pentru șoferi, cât și pentru pietoni. Acestea pot circula doar dacă starea lor tehnică respectă prevederile legislației rutiere în vigoare. Astfel, autoritățile vor să se asigure că mașinile de pe drumuri sunt sigure din punct de vedere tehnic.

Totuși, există cazuri în care șoferii sunt neatenți și uită să facă această inspecție obligatorie. Partea proastă e că urmările pot să fie destul de neplăcute pentru aceștia.

Ce se întâmplă dacă te oprește poliția și ai ITP-ul expirat

În primul rând, trebuie să știi că inspecția tehnică periodică trebuie făcută o dată la doi ani. Totuși, în cazul mașinilor mai vechi de 12 ani, ITP-ul trebuie făcut mai des, în fiecare an. Pe de altă parte, mașinile noi au nevoie de această inspecție doar o dată la trei ani.

Dacă poliția te trage pe dreapta și ai ITP-ul expirat, există o serie de consecințe.

În primul rând, trebuie să știi că înmatricularea și inspecția tehnică periodică sunt interconectate. ITP-ul certifică celor de la Registrul Auto Român (R.A.R.) că mașina ta se încadrează normelor de siguranță și de poluare legale și că au dreptul să-ți înmatriculeze autoturismul.

Astfel, în cazul în care ITP-ul unei mașini expiră, înmatricularea acesteia este suspendată automat. Dacă te oprește poliția și constată acest lucru, îți va reține certificatul de înmatriculare, dar și plăcuțele de înmatriculare. De asemenea, va aplica și o amendă, care variază între 1305 și 2900 de lei.

Suspendarea certificatului de înmatriculare încetează la data la care prezinți la Direcția regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor sau la serviciile publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor dovada efectuării ITP-ului.

Citește și: