Experiență: ce am descoperit în Islanda ca român

Experiență: ce am descoperit în Islanda ca român

Am plecat în Islanda cu un singur gând, de a vedea Aurora Boreală. În schimb, m-am întors cu experiențe mai frumoase și cu o dorință de libertate.

Într-o carte despre Islanda am găsit un citat care pare a descrie incredibil de bine această țară: „a world within a world”. Mi se pare perfect deoarece Islanda arată ca un loc de pe altă planetă, nu de pe Pământ.

Foto Islanda Lumix LX100 II

În primul rând, relieful țării este total diferit față de ceea ce ești obișnuit să vezi în Europa. Pământul vulcanic negru face ca peisajul să fie aproape extraterestru. Nu degeaba Christopher Nolan a filmat aici pentru mai multe filme, inclusiv Interstellar.

Tot pe aici s-au filmat și alte producții SF și Fantasy: Game of Thrones (s-au făcut și tururi speciale pentru a vedea locurile unde s-au filmat anumite scene), Rogue One, Justice League, Stark Trek: Into Darkness sau Thor: The Dark World.

În Islanda orice popas ar putea fi un obiectiv turistic FOTO Florin Cașotă / PLAYTECH

Un alt lucru uimitor este faptul că imaginile se schimbă radical de la un kilometru la altul, fără să-ți dai seama. Atunci când călătorești cu mașina poți vedea în stânga un lanț muntos și în dreapta o câmpie întinsă, apoi după alți câțiva kilometri, culoarea pământului se schimbă și roci ieșite la suprafață înlocuiesc întinderea verde.

Aici este o plăcere să te urci în mașină și să te plimbi. Islanda este locul unde am avut un sentiment de libertate ca în niciun alt loc. Să fie de la câmpiile nesfârșite, vântul care suflă aproape neîncetat, drumurile line și șerpuitoare? Nu știu, dar dacă ar fi să descriu Islanda într-un singur cuvânt, „libertate” ar fi cel pe care l-aș folosi.

Ce ar trebui să știi despre Islanda și nimeni nu ți-a zis

Nisipul negru de pe plajele din insulă merită văzut FOTO Florin Cașotă / PLAYTECH

Pentru final am păstrat două lucruri despre care nu prea auzi vorbindu-se: cum se vede Aurora Borelă și mirosul din Islanda. Am fost norocos și am văzut fenomenul natural ce uimește o lume întreagă, dar eu am rămas cam dezamăgit. Magia verde a apărut de două ori pe cer în perioada în care am vizitat Islanda, dar nu a fost la intensitate mare (3/9).

Drept urmare, cu ochiul liber abia am reușit să disting o urmă ușor verzuie pe cer. În schimb, pe cameră, cu timp de expunere lung, a apărut în toată frumusețea o dungă verde care ar face invidios pe oricine. Nu sunt gata să renunț la Auroră și aș vrea să o mai văd odată în viața asta.

Poate în alt loc, poate o prind la o intensitate mai mare și o să rămân cu gura căscată spre cer.

Aurora Boreală văzută cu Panasonic Lumix LX100 II FOTO Florin Cașotă / PLAYTECH

Al doilea lucru este mirosul. Mi se pare interesant că nimeni nu a menționat asta în niciun articol pe care l-am citit despre Islanda. Datorită (sau din cauza) faptului că țara este înțesată de izvoare termale se emană un miros puternic de sulf în aer.

Așa că să nu te surprindă că anumite locuri din oraș (Reykjavik) sau din țară miros a ouă fierte. Poate fi deranjant, dar, sincer, frumusețea locului anulează orice efect negativ.

Fotografiile din acest articol au fost realizate cu Panasonic Lumix LX100 II