10 ian. 2019 | 11:15

Toate întrebările la care nu primești răspuns în „Bird Box”

Filme & seriale online
Toate întrebările la care nu primești răspuns în

Pentru că „Bird Box” a devenit popular parcă peste noapte, am zis să îi dau o șansă – doar că am rămas cu mult prea multe întrebări.

Povestea sună cam așa: o forță misterioasă a cărei sursă pare să fie undeva la noi în țară ajunge să decimeze populația. Practic, dacă o vezi, te face să vrei să te sinucizi. Aceasta ia forma celor mai cumplite temeri ale oamenilor. În centrul acțiunii este Malorie, a cărei viață o vedem în paralel – atât în flashback-uri de acum cinci ani, de la începutul epidemiei, cât și în scene din prezent, în care caută să traverseze un râu învolburat alături de copiii săi, toți fiind legați la ochi pentru a se proteja de forța nevăzută.

Premisa este extrem de interesantă și mi-a adus inevitabil aminte de „A Quiet Place”, un film care mi-a plăcut atât de mult încât am mers de două ori la cinematograf pentru a-l vedea. Despre „A Quiet Place” am scris aici, dacă ești curios.

În timp ce filmul „A Quiet Place” a avut un centru narativ puternic și a știut când să te lase în aer fără să pară stupid, „Bird Box” face contrariul. Ceea ce putea fi un film grozav se pierde pe drum și lasă în urmă multe întrebări fără răspuns, care aproape că dărâmă temelia filmului.

Iată o parte din întrebările fără răspuns cu care am rămas după film:

Cum de Malorie nu a fost afectată de forța misterioasă atunci când a lovit apocalipsa?

Încă nu înțeleg cum de Malorie nu a devenit automat victimă a entităților atunci când ele au lovit orașul. Era alături de sora ei în mașină când aceasta din urmă a căzut pradă forțelor întunecate. A avut ochii deschiși tot timpul până să ajungă la adăpostul casei. Haosul se dezlănțuia peste tot. Cum a reușit să nu pățească absolut nimic?

Cum s-au răspândit entitățile atât de repede?

La începutul filmului aflăm că entitățile misterioase au pornit apocalipsa în România. Ceea ce nu este foarte clar este modul lor de răspândire. Oamenii din film sunt avertizați să stea departe de social media, dar asta nu explică lucrurile prea bine.

Care e treaba cu persoanele cu probleme psihice?

În film aflăm că persoanele care suferă de probleme psihice nu sunt afectate de entități – cel puțin nu în același fel ca restul oamenilor. Dar de ce? De ce practic lucrează în favoarea forțelor apocaliptice? Mai au vreun scop în afară de a-i forța pe oamenii sănătoși să deschidă ochii?

De ce Rick continua să trimită semnale radio altor supraviețuitori?

Rick trimită mesaje prin radio, în speranța că va da de alți supraviețuitori pe care să îi cheme la sanctuar – un lucru frumos și nobil. Dar ținând cont că atâtea persoane cu probleme psihice care par să facă orice pentru a-i distruge pe supraviețuitorii sănătoși sunt libere în lume, nu riscă prea multe? Practic, nu are de unde să știe că persoanele care primesc mesajele care descriu locul unde se află sanctuarul au sau nu intenții bune