23 ian. 2019 | 08:00

De ce Google consideră închiderea serviciului Google News

ACTUALITATE
De ce Google consideră închiderea serviciului Google News

Google consideră închiderea serviciului de știri Google News în Europa, din cauza unei noi legi negociată de statele Uniunii Europene.

În luna septembrie a anului trecut Parlamentul European a votat în favoarea directivei privind drepturile de autor, o legislație care a cărei intenție este să actualizeze legile copyright-ului pentru era internetului, dar criticii au spus că acestă lege ar schimba internetul așa cum îl știi.

Uniunea Europeană, prin acestă lege, le va oferi publisher-ilor dreptul de a cere bani de la platformele ca Google sau Facebook, atunci când fragmente mici din articole sunt afișate în rezultatele căutărilor, sau dacă sunt distribuite de alte persoane.

Google a tras un semnal de alarmă și ne-a arătat cum vor fi căutările dacă acestă lege este implementată. Pracitc, Google va trebui să dea bani ca să afișeze informații despre cele mai recente știri în paginile de căutari, dar și pe serviciul de știri al companiei, Google News.

Jennifer Bernal, directorul Google pentru politici publice în regiunea Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, a spus că se ia în considerare renunțarea la serviciul Google News. Ea a explicat că Google nu obține venituri din serviciu de știri, așa că retragerea acestuia din Europa nu va avea un impact fiananciar. Totuși, Google face bani atunci când utilizatorul accesează linkurile către știri.

Google a închis serviciul de ştiri în Spania, în 2014, după ce acest stat a adoptat o lege care impune publicaţiilor să taxeze agregatoarele de ştiri pentru afişarea unor fragmente din conţinutul lor. Legea spaniolă a dus la o pierdere de aproape 13% a traficului web publisher-ilor.

Rămâne de văzut sub ce formă legea va intra în vigoare și dacă platformele ca Google vor putea afișa în continuare mici rezumate ale articolelor sau nu. Legea ar putea fi convenitî în lunile următoare. Dacă nu se va reuși asta până în primăvară atunci procesul de adoptare a reglementărilor pentru drepturi de autori va fi amânat până mai târziu în acest an.