08 ian. 2019 | 17:15

FOTO Noul calculator cuantic al IBM este o operă de artă

ACTUALITATE
FOTO Noul calculator cuantic al IBM este o operă de artă

IBM lucrează din greu la calculatoare cuantice, iar odată cu CES 2019, a prezentat un nou sistem. Poate nu-i la fel de performant ca cel de anul trecut, dar tot e motiv de mândrie.

În 2018, IBM a adus la CES un calculator cuantic de 50 de qubiți, iar designul era destul de complex, cu o mulțime de tuburi și cabluri. Poți vedea aici mai multe imagini cu acesta. Un asemenea design, deși funcțional, nu era elegant, conform lui Bob Sutor, vicepreședinte de strategie și ecosistem la IBM Q.

Acum aproximativ un an, IBM pornea la drum pentru a crea un sistem modular, ușor de modificat și optimizat pentru calcule cuantice. Rezultatul a fost dezvăluit acum, la CES, și poartă numele de IBM Q System One.

ibm q system one calcualtor cuantic

Toate componentele calculatorului sunt așezate într-un cub cu latura de trei metri. Pereții acestuia sunt creați din sticlă borosilicat, de 1,25 centimetri grosime. ”Ușile” din față și din spate se pot deschide simultan, astfel că inginerii au acces la sistemele de răcire și alte module ascunse în spatele unui panou. Cubul e ranforsat și cu ajutorul unui cadru de aluminiu și oțel. Acesta oferă integritate structurală, dar minimizează vibrațiile și alte interferențe, de asemenea.

ibm q system one calcualtor cuantic

Noul sistem are 20 de qubiți, iar asta ar putea părea puțin, mai ales dacă ne gândim că Google a anunțat existența unui calculator cu 72 de qubiți. Totuși, conform lui Bob Sutor, calitatea primează și nu cantitatea. IBM s-a concentrat pe eliminarea erorilor și fiabilitate sporită, în loc să mărească pur și simplu puterea sistemului.

ibm q system one calcualtor cuantic

Sistemul e un pas mic, dar semnificativ, în ceea ce privește calculatoarele cuantice. Vor mai trece, însă, ani sau decenii bune până când aceste sisteme vor avea un impact real asupra vieților noastre.