Huawei vs. America: acuzațiile autorităților includ spionaj și fraudă

Huawei vs. America: acuzațiile autorităților includ spionaj și fraudă

Statele Unite ale Americii, prin Departamentul Justiției, a concretizat oficial acuzațiile la adresa Huawei. Spionajul și frauda sunt pe listă, iar în toată povestea asta a intrat și T-Mobile, al treilea cel mai mare operator telecom din America.

DoJ (Department of Justice) din SUA a făcut publice acuzaţiile din două dosare deschise împotriva companiei Huawei şi a lui Meng Wanzhou, fiica fondatorului companiei şi director financiar al acesteia. Printre capetele de acuzare se numără fraudă bancară, spălare de bani, obstrucţionarea justiţiei şi furt tehnologic.

Cea mai gravă acuzație e că Huawei a furat informaţii secrete de la T-Mobile. Wanzhou e implicat în scandalul sancțiunilor impuse Iran. Huawei ar fi vândut tehnologie acestei țări, în ciuda acestora. Totodată, ea a fost reținută la începutul lui decembrie în Canada la cererea autorităţilor americane. E acuzată că în mandatul ei au fost încălcate sancţiunile impuse de SUA Iranului.

Despre aceste acuzații s-a aflat în urmă cu câteva săptămâni. În urma unei investigații federale ar fi fost aflate detaliile cazului de spionaj. În noiembrie, DoJ a anunțat că pornește o acțiune prin care să oprească Huawei din a mai spiona alte companii, dar și de a-i stopa acțiunile de spionaj pentru guvernul Chinezi (acuzații încă nedovedite).

Legat de T-Mobile, în 2016, Huawei a acționat în instanța operatorul pentru că ar fi încălcat brevetele tehnologiilor wireless.

Autorităţile americane au început să ancheteze compania Huawei din anul 2016, sub suspiciunea că trimitea produse fabricate în Statele Unite către Iran şi alte ţări. Mai multe, în ultimul an s-au înmulțit acuzațiile că echipamentele companiei sunt folosite pentru a spiona cetățeni americani. Compania a negat acuzațiile.

De-a lungul acestei perioade, la pachet cu Huawei, a fost vizată și compania ZTE. Aceasta a căzut la o înțelegere în ceea ce privește încălcarea sancțiunilor impuse Iranului. Cele două nu sunt doar producătoare de telefoane, deși aici se poartă dezbaterile acum, ci vând și echipamente de rețelistică. În fapt, de la industria de echipamente de rețelistică au atras atenția autorităților.

Citește și:
Sursa: The Verge