Google și Facebook nu dau doi bani pe drepturile tale, iar experții confirmă asta

Google și Facebook nu dau doi bani pe drepturile tale, iar experții confirmă asta

Amnesty International a publicat un raport extrem de dur la adresa giganților internetului, Google și Facebook. Avertismentele sunt extrem de clare și se referă la respectarea drepturilor omului. Sau, mai bine zis, la încălcarea lor.

Trăim într-o lume digitală, în care viața din offline poate fi foarte ușor cunoscută de persoane terțe doar pe baza informațiilor și datelor expuse în online. Google și Facebook sunt doi giganți ai internetului care, poate, știu mai multe despre tine decât știu apropiații tăi.

Și evident că încearcă să monetizeze de pe urma ta. Economia presupune acum accesul la cât mai multe date și informații – data economy, cum îi spun americanii. Iar marile companii care au monopolizat internetul sunt marii câștigători ai acestor vremuri.

Dintre toți giganții internetului se remarcă, însă, Google și Facebook. Sunt două companii uriașe, la adresa cărora organizația neguvernamentală Amnesty International a publicat un raport extrem de dur. În care vorbește fix despre ceea ce nu o să-ți spună niciodată aceste companii: cum îți încalcă drepturile repetat și fără scrupule.

Facebook și Google, asalt împotriva drepturilor omului

Raportul Amnesty International arată că giganții Facebook și Google ar trebui să fie forțați să-și abandoneze acest model de business bazat pe supraveghere și intruziune în viața privată. Evident că e nevoie de măsuri extrem de dure de reglementare, din moment ce acest sistem este principalul motor de creștere a încasărilor. Dar organizația neguvernamentală atrage atenția nimic nu vine gratis.

Ba chiar, serviciile oferite de cele două companii vin cu costuri uriașe, care nu pot fi cuantificate. Este, practic, un asalt la adresa drepturilor la viață privată. Practic, nu te costă nimic să deții un cont de Google, să faci o căutare prin intermediul motorului său sau să-ți deschizi un cont de Facebook. Dar datele tale, care ajung pe mâna lor, valorează extrem de mult.

Amnesty notează că Facebook și Google dețin un duopol pe canalele principale prin intermediul cărora oamenii socializează și folosesc internetul. Raportul le cere guvernelor din toată lumea să intervină și să stopeze această supremație. Pentru că, dincolo de monetizarea datelor, mai sunt încălcate și dreptul la libera exprimare și discursul liber pe internet.