„Google al Rusiei” intră în România și va face concurență lui Uber și Bolt

Yandex, supranumită Google al Rusiei, vrea să-și lanseze un serviciu de ride-hailing în București și astfel intră în competiție cu Uber, Bolt sau Clever.

Compania rusă ar intra pe piața de ridesharing din România cu o aplicație de taxi numită Yango, potrivit Hotnews.ro. Se pare că Yandex va încheia parteneriate cu companii locale de transport și nu va lucra direct cu șoferii.

Compania din Rusia nu a vrut să comenteze aceste zvonuri, însă Yango ar putea fi funcțională în București din luna iunie.

Yandex a lansat Yandex Taxi în 2011, iar brandul Yango, care va ajunge în România, a devenit de sine stătător în 2014. Yango este prezent în acest moment în Finlanda, Israel și Coasta de Fildeș și aici nu doar taximetriștii pot folosi serviciul, ci și ceilalți șoferi. În alte 12 țări există cu numele de Yandex Taxi.

Yango, un nou rival pentru Uber și Bolt

Oricum s-ar numi, aplicația rușilor îți va fi utilă dacă vrei să chemi un taxi. Deocamdată nu este clar dacă în România doar taximetriști vor putea utiliza aplicația sau și șoferii actuali ai Uber sau Bolt.

Uber a intrat în Rusia, dar nu a rezistat pentru mult timp, iar în 2017 Yandex Taxi a preluat operațiunile Uber din Rusia și din alte țări ale fostei URSS.

Uber și Yandex și-au combinat operațiunile din 127 de orașe din Rusia și din alte țări din fosta URSS, precum Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia și Kazakhstan.  Noua companie a fost evaluată la 3,8 miiarde dolari la început de 2018. Uber a investit 225 milioane dolari în joint-venture, iar Yandex 100 milioane dolari.

Dacă descarci aplicația Yango și vrei să folosești serviciul în București, atunci ești întâmpinat de un mesaj care te avertizează că „București nu este inclus în serviciile noastre”. Vom vedea dacă rușii chiar sunt interesați de piața din România și dacă vor reuși să facă o concurență serioasă celor de la Uber sau Bolt.

Sursa: Hotnews.ro