Gheața aproape la fel de fierbinte ca Soarele. Cum e posibil?

Gheața aproape la fel de fierbinte ca Soarele. Cum e posibil?

Oamenii de știință au creat cu ajutorul unuia din cele mai puternice lasere de pe planetă gheață superionică, adică apă înghețată ce rămâne solidă și la mii de grade Celsius.

Pare imposibil, dar gheața poate rămâne solidă la temperaturi foarte mari mulțumită presiunii uriașe. Această descoperire dezvăluie mai multe despre structura interioară a planetelor uriașe de gheață, precum Uranus și Neptun.

De regulă, pe Pământ, punctele de îngheț și de fierbere ale apei variază foarte puțin, în general fiind de 0, respectiv 100 de grade Celsius. Doar că acest lucru se schimbă când în ecuație intră și presiunile mari – de aceea apa fierbe la mai puțin de 100 de grade Celsius când te afli la altitudini mari.

În vidul din spațiu, apa nu poate exista în stare lichidă. Ea fierbe și se transformă în vapori chiar și la temperaturi de minus 270 de grade Celsius (temperatura medie a Universului), ca mai apoi să se transforme în cristale de gheață.

În condiții de presiune foarte mari, se întâmplă chiar opusul – apa devine solidă chiar și la temperaturi foarte mari. Oamenii de știință de la Lawrence Livermore National Laboratory au observat în mod direct acest lucru și au creat așa numita Gheață VII. Această gheață este cristalizată la o presiune de 30.000 de ori mai mare decât cea a Pământului. Oamenii de știință au supus apoi gheața razelor laser.

Rezultatul este o gheață superionică, pe care au botezat-o Gheață VIII. Această gheață rămâne solidă chiar și la temperaturi între 1.650 și 2.760 de grade Celsius – drept referință, temperatura suprafeței Soarelui este de aproximativ 5.505 grade Celsius.

Această descoperire oferă un indiciu și cu privire la planetele imense de gheață, precum Neptun și Uranus. Înainte se credea că aceste planete au un ocean fluid de apă ionică și amoniac în loc de manta. Însă varianta mai probabilă este că mantaua este solidă, precum a Pământului, doar că în loc de rocă fierbinte este formată din gheață fierbinte.

Citește și: