24 iun. 2019 | 14:14

Genele care te fac să devii supererou, chiar dacă ți-e greu să crezi

ACTUALITATE
Genele care te fac să devii supererou, chiar dacă ți-e greu să crezi

Geneticianul George Church de la Harvard este faimos pentru planurile sale de a readuce la viață mamuții. Mai nou, el a pus la punct o listă cu toate mutațiile genetice care ar putea să le ofere oamenilor puteri supraomenești și o durată de viață mai lungă.

Pe lista cu pricina, există puncte pro și puncte contra pentru fiecare genă în parte (deși unele modificări nu par să atragă efecte adverse, dacă e să ne luăm după Church). Spre exemplu, o anumită mutație a genei LRP5 ar putea să vină cu oase extra-puternice, dar ar reduce capacitatea de plutire în apă a oamenilor. Alte modificări genetice ar putea oferi rezistență în fața radiațiilor sau abilitatea de a-ți ține respirația sub apă pentru perioade lungi de timp.

Mai jos găsești o parte din modificările genetice care ar putea face din oameni ființe mult mai puternice, capabile să trăiască mai mult și nu numai:

  • Modificarea genelor SCN9A sau FAAH-OUT ar putea să ducă la incapacitatea de a simți durere, dar reversul ar fi rănile mai grave nedescoperite la timp;
  • Modificarea genei ABCC11 ar putea duce la o producție mai scăzută de mirosuri neplăcute;
  • Modificarea genelor IFNL4 ar putea duce la eradicarea virusului de Hepatita C;
  • Modificarea genei CCR5 ar putea duce la rezistență în fața virusului HIV. Efectele secundare ar fi susceptibilitatea la gripă și la virusul W. Nile;
  • Modificarea genei BDKRB2 ar putea oferi oamenilor capacitatea să se scufunde la adâncimi mult mai mari;
  • Modificarea genei BHLHE41-DEC2 ar putea să scadă nevoia de somn a organismului uman;
  • Modificarea genelor APOE sau APP ar putea să micșoreze riscul apariției bolii Alzheimer;
  • Modificarea genei PCSK9 ar putea reduce riscul apariției bolii coronariene, dar ar putea să crească riscul apariției diabetului și problemelor cognitive.

Church nu a spus încă dacă lista reprezintă vreun punct de referință pentru cercetările lui sau dacă este vreun proiect făcut de el de plăcere, după cum arată Futurism. Dacă vreodată oamenii vor ajunge să afle acest lucru pe pielea lor cu ajutorul avansurilor tehnologice din lumea medicinei este încă un mister.