Femeia care a trăit 99 de ani cu organele alandala

Femeia care a trăit 99 de ani cu organele alandala
Sursa foto: Familia Bentley

Unii oameni se nasc cu organele aranjate de-a dreptul alandala – și totuși trăiesc fără probleme. Spre exemplu, o femeie din Oregon a trăit până la 99 de ani astfel.

Rose Marie Bentley a trăit o viață lungă până la 99 de ani. Deși a trăit atât de mult, ea avea toate organele – cu excepția inimii – așezate dezordonat în corp. Nimeni nu știa de problema aceasta: nici cei cinci copii, nici cei 14 nepoți, nici cei 31 de strănepoți, nici cei 11 stă-strănepoți, nici chiar ea cel mai probabil. Singurul indiciu ar fi putut să fie atunci când un doctor s-a chinuit să îi găsească apendicele.

În 2018, studenții la medicină de la Oregon Health and Science University (OSHU) au disecat cadavrul femeii în timpul unei lecții de anatomie. Au ajuns să fie primii oameni care au realizat că organele femeii erau poziționate ca și cum ar fi fost imaginea în oglindă a unei anatomii normale.

Lynn Kitagawa/OHSU

Stomacul lui Bentley se afla spre dreapta, nu spre stânga. Ficatul se afla pe partea stângă în loc de dreapta. În același mod, splina și celelalte organe ale femeii erau transpuse în pieptul ei. Mai existau și alte anomalii, cum ar fi o hernie hietală (o parte din stomac ieșită în afară prin diafragmă) și anomalii ale venelor. „Știam că era ceva în neregulă, dar ne-a luat ceva timp să ne dăm seama cum era [femeia] asamblată”, a zis expertul în anatomie Cam Walker de la OSHU.

S-a dovedit că femeia suferea de boala congenitală situs inversus, care apare la una din 10.000-22.000 de nașteri. Din cauza problemelor de sănătate date de situs inversus, mulți oameni cu această boală nu ajung să trăiască dincolo de copilărie. Tocmai de aceea, cazul femeii care a trăit până la 99 de ani cu organele poziționate greșit este cu atât mai special.

„Cred că șansele de a găsi o altă persoană precum ea ar putea fi […] de una la 50 de milioane”, a spus Walker. „Nu cred că vreunul din noi o vom uita, sincer”.

Citește și: