WhatsApp, Messenger și Instagram vor trece prin cea mai mare schimbare

WhatsApp, Messenger și Instagram vor trece prin cea mai mare schimbare

Facebook a ajuns în punctul pe care unii îl intuiau de acum câțiva ani. WhatsApp, Messenger și Instagram vor fi, pentru prima dată, conectate.

La nivel global, Facebook controlează câteva platforme de peste un miliard de utilizatori. Are, întâi, Facebook ca rețea socială, apoi Messenger ca serviciu de mesagerie. WhatsApp e al doilea serviciu de mesagerie, ceva mai bine primit decât Messenger, iar Instagram e o rețea socială bazată pe poze și videouri. Toate acestea urmează să fie conectate între ele.

Sunt puțini oameni care știu că Facebook controlează aceste produse, deși compania nu s-a ferit niciodată să le promoveze ca fiind ale sale. Instagram a costat un miliard de dolari (sumă rotunjită apoi la circa 770 de milioane din cauza scăderii acțiunilor Facebook), iar WhatsApp a fost aproximativ 19 miliarde de dolari (în cash și acțiuni). Messenger e singurul său produs creat de la zero.

În momentul în care conectarea celor trei produse va fi realizată, vei putea trimite mesaje între acestea. Facebook ar oferi criptare end-to-end (cum are WhatsApp).

Pe de o parte, e o mișcare evidentă a companiei. Pe de alta, e și o decizie luată în lipsă de altceva. iMessage de la Apple e un rival și la fel se anunță și cel de la Google, bazat pe RCS și disponibil pe orice telefon cu Android. Astfel, Facebook vrea să-și țină mai aproape baza de utilizatori și, implicit, să știe și mai multe despre ei.

Decizia vine după ce fondatorii WhatsApp și Instagram au plecat de la Facebook pe motiv că nu sunt de acord cu politica lui Mark Zuckerberg de-a exploata platformele cu reclame.

Deocamdată, informația conectării celor trei platforme e neoficială, astfel că o dată certă de lansare a protocolului nu există. Până se va întâmpla asta, ține cont că atât rețelele sociale Facebook și Instagram, cât și WhatsApp au fost folosite pentru dezinformare și distribuire de știri false.

Sursa: The Verge