PLAYFILM Escape Room – Thriller psihologic care-ți arată că duci o viață banală

Escape Room (Scapă, dacă poți!) este un thriller psihologic care-ți va pune la grea încercare intenția de a (mai) intra într-o astfel de competiție. E un film mediocru, care nu te va da pe spate, dar îți va capta atenția și nu-i pierdere de timp.

Filmul Escape Room nu este nici pe departe un Saw, așa cum ți se pare atunci când vezi posterul și traillerul. Întreaga serie Saw este, de departe, un film sângeros, plin de sadism și destul de imprevizibil.

Scapă, dacă poți! nu se ridică la înălțimea acelui gen horror. Dacă asta a fost intenția producătorilor, atunci au dat-o rău de tot în bară.

Subiectul filmului este, însă, ceva mai ancorat în realitatea vremurilor prezente. Acest joc Escape Room (aici nu ma refer la film) devine tot mai popular și la noi, mai ales în București, iar cine a participat la astfel de competiții s-ar putea să se întrebe ce ar fi putut păți, pentru că a avut atât de multă încredere în siguranța jocului.

Escape Room nu e Saw!

escape room 2019

Revenind la film, Scapă, dacă poți! este o producție Columbia Pictures, în colaborare cu Sony Pictures Entertainment, regizată de Adam Robitel (Insidious: The Last Key) și pusă în scenariu de Bragi F. Schut și Maria Melnik.

Producătorul executiv este Rebecca Rivo. Directorul de imagine este Marc Spicer. Scenografia este realizată de Edward Thomas. Montajul îi aparţine lui Steven Mirkovich, ACE, iar muzica lui Brian Tyler & John Carey.

Atunci când am aflat de film, nu pot spune că mi-a stârnit curiozitatea în mod deosebit. Chiar mă așteptam să fie un fiasco total. În cele din urmă, n-a fost chiar așa. Menționez încă o dată că nu e deloc din categoria Saw, deci merită să-i dai o șansă. Dar, te lasă să înțelegi că producătorii au planuri mari de viitor cu acest subiect. Prevăd cel puțin o trilogie în următorii ani. În S.U.A., când a fost difuzat n premiera pe 4 ianuarie, a avut un mare succes la box office, cam de 80 de milioane de dolari.

Inițial, filmul ar fi trebuit să se numească The Maze, dar au ajuns la concluzia că Escape Room se potrivește mai bine. Pelicula a fost filmată în Africa de Sud, într-un timp relativ scurt, de la sfârșitul lui 2017, până la începutul anului 2018.

Filmul începe în mod alert, cu o luptă pentru supraviețuire într-o cameră de evadare mortală, iar în momentul în care concurentul aproape că-și dă duhul, pelicula face un salt înapoi în timp, pentru a-ți prezenta evenimentele și personajele care vor ajunge în acea situație limită.

Actori cunoscuți, în ipostaze neobișnuite

escape room 2019

În Escape Room ai să vezi câteva figuri cunoscute, iar asta e o veste bună, dacă posterul nu prea îți inspiră încredere. Actorii principali sunt Logan Miller, Deborah Ann Woll (poate o știi din serialele Marvel Daredevil și Punisher, dar și alte filme de excepție), Taylor Russell (canadianca pe care ai văzut-o în serialul Lost in Space), Tyler Labine, Jay Ellis, and Nik Dodani.

În ordinea menționată, actorii interpretează următoarele roluri: Ben Miller, Amanda Harper, Zoey Davis, Mike Nolan, Jason Walker și Danny Khan.

Niciunul dintre aceste personaje nu se cunosc și, aparent, sunt extrem de diferiți, cu pasiuni și idei diferite despre viață. Pe parcursul firului narativ însă, ei descoperă că au, totuși, ceva în comun, acel ceva care i-a adus în același loc periculos.

Scapă, dacă poți! sau despre cum tânjești după o viață plină de confort

escape room 2019

La fel ca tine, când te-ai dus într-o Escape Room, și aceste personaje cred, la început, că totul este un joc și că, în final, câștigătorul va primi cei 10.000 de dolari puși în joc ca miză.

Omul a fost mereu atras de bani, de lucruri materiale, dar omul contemporan simte, poate mai mult ca niciodată, o sete fantastică de pericol, de adrenalină, dar doar dacă totul se petrece în siguranță, pentru că ne e teamă să renunțăm la confort. Când cei șase protagoniști descoperă că nimic nu e sigur în acele camere-capcană, situația ia o întorsătură nefericită.

Este un film interesant, un thriller psihologic care te face să te gândești mai bine la stilul de viață pe care-l ai, indiferent că e unul aparent sănătos, ori unul dezorganizat. Cu toții trăim la fel, iar Escape Room asta vrea să-ți demonstreze.