„Elixirul nemuririi” a fost descoperit într-un mormânt chinezesc antic

Cercetătorii din China au descoperit un lichid misterios într-un vas antic de bronz de acum câteva mii de ani, care ar fi o poțiune faimoasă din legendele chinezești.

Arheologii cred că lichidul galben misterios ar fi un elixir antic al „nemuririi”, care pe vremuri se credea că ar fi oferit viață eternă celor care îl beau. „Este prima oară când «medicamentele de nemurire» mitice au fost găsite în China”, a explicat directorul de la Institute of Cultural Relics and Archaeology, Shi Jiazhen. „Lichidul este de o valoare signifiantă pentru studiul mentalităților chineze antice cu privire la atingerea nemuririi și evoluției civilizației chinezești”.

Vasul de bronz a fost descoperit într-un mormânt cu o suprafață de 210 metri pătrați, de pe vremea Dinastiei Han de Vest, în orașul Luoyang. În el a fost descoperit un lichid misterios, care cumva a rămas intact după 2.000 de ani. Acesta emana aroma unui vin complex, lucru care i-a făcut pe cercetători să creadă că au găsit vreun lichior. „Sunt 3,5 litri de lichid care are culoarea galben transparent”, a zis Shi. „Miroase precum vinul”.

Înainte, cercetătorii au mai găsit vin de orez vechi de mii de ani, dar după o analiză de laborator, s-a dovedit că lichidul din vas nu era asta. De fapt, era un amestec de azotat de potasiu și alunit. Acest amestec i-a dus cu gândul pe cercetători la anticele rețete de elixir al nemuririi din textele taoiste. În cultura chineză, acele poțiuni care promiteau viața veșnică erau compuse din tot soiul de ingrediente care nu ar trebui consumate, de exemplu aur, mercur și arsenic.

Nu se știe dacă elixirul din vasul de bronz a fost consumat de vreun om sau dacă a fost plasat în mormânt doar ca un simbol ritualic. Oricum ar fi, descoperirea este fascinantă și ne arată încă o piesă din marele puzzle al civilizațiilor antice.

Citește și: