27 ian. 2019 | 13:50

Ce nu știai despre trompa elefantului și cât de fascinantă e

ACTUALITATE
Ce nu știai despre trompa elefantului și cât de fascinantă e

Trompa elefantului este fascinantă pentru că e un organ bun la toate, dar ce o face să fie atât de specială? În timp ce tu ai organe specializate pentru hrănire, miros și mișcare, elefantul poate face toate acestea și chiar mai mult doar cu trompa.

Dacă diseci trompa unui elefant, ai să descoperi că se aseamănă extrem de mult cu o limbă. Totuși, în mod curios, este un nas, unul foarte special, pentru că niciun alt animal nu are unul asemănător.

Elefantul, un animal special

Trompa, limba și tentaculele caracatițelor și calmarilor sunt organe unice pe care biologii le numesc organe musculare hidrostatice. Asta înseamnă că sunt, în totalitate, făcute doar din mușchi, iar în trompa elefantului se găsesc extrem de mulți – cam 40.000 de mușchi. E chiar mai mult decât totalitatea mușchilor din corpul uman, adică 650.

Dar, datorită faptului că trompa nu prezintă oase sau încheieturi, este foarte flexibilă, la fel ca limba. Este, însă, suficient de puternică încât să ridice sau să doboare obiecte grele de sute de kilograme, dar suficient de gentilă cât să apuce un chips de cartof fără să-l sfărâme, la fel cum faci tu cu mâna.

Prin urmare, este un organ care acționează ca o limbă și ca un braț, dar este, în esență, unul olfactiv, chiar unul excepțional. Nici măcar câinii nu pot concura cu eficiența nasului unui elefant. Trompa prezintă la rădăcina acesteia nu mai puțin de 2.000 de receptori olfactivi, mai mulți decât la oricare alt animal cunoscut. Câinele, mult lăudat pentru mirosul său extrem de fin, are „doar” 800 de receptori, în timp ce omul are 636.

Trompa, „detector” de bombe

Elefantul are un simț olfactiv atât de dezvoltat încât poate identifica până și bombele ascunse în pământ. De exemplu, elefanții sunt singurele animale care evită terenurile minate din Angola, iar în 2015, s-a făcut un experiment care a demonstrat că se feresc cu bună știință de TNT, care se regăsește în orice explozibil. Elefantul nu știe că acel miros vine de la o bombă (aparent), dar știe că nu-i place mirosul și că ar putea fi în pericol.

Aceste pachiderme își folosesc trompa pentru a găsi hrană, apă, pentru a se feri de prădători, dar și pentru a găsi alți elefanți. Astfel, ei se pot folosi de acest organ la fel de bine cum te folosești tu de ochi.

Și, pentru că elefanții sunt foarte inteligenți și uneori s-au descoperit semne de creativitate la ei, mai folosesc trompele și în alte situații. De exemplu, se pot scufunda la adâncime în lacuri, dar își țin trompa la suprafață, ca atunci când tu faci snorkeling și ții un tub la suprafață, ca să iei aer.

De ce au fost înzestrați cu un organ atât de complex, util în atât de multe situații? Eu am găsit o singură explicație: trompele elefanților au evoluat astfel pentru că sunt animale masive, deci au nevoie de multă energie. Trompa îi ajută să economisească foarte multă energie pentru că fac o mulțime de lucruri cu ea, fără să se obosească. Dar, este și un organ vital. Fără ea, elefanții n-ar supraviețui.