08 feb. 2019 | 11:35

Dronele minuscule care vor schimba radical războaiele

ACTUALITATE
Dronele minuscule care vor schimba radical războaiele
The Drive

În 2018, Statele Unite ale Americii au alocat puțin sub 700 de milioane de dolari pentru apărare. După mai mult de patru ani de experimente și evaluări, armata americană trimite nano-drone unităților militare. Acestea vor schimba complet modul în care armata ar acționa pe câmpul de luptă.

La începutul lui 2019 Rock Island Arsenal’s Joint Manufacturing and Technology Center (RIA-JMTC) a trimis către unități militare americane 60 de drone de tip Black Hornet, produse de FLIR Systems. Aceste dispozitive le permit infanteriilor să examineze ce se întâmplă înaintea lor, în misiuni de recunoaștere, fără ca soldații să fie puși în pericol.

Ultimul model de nano-dronă, Black Honert 3, cântărește mai puțin de 45 de grame și măsoară aproximativ 17 centimetri, deci este suficient de mică pentru a încăpea în buzunar. Fiecare are două camere video de folosit în timpul zilei, dar și o cameră cu termoviziune. Toate aceste camere pot captura și imagini statice care să fie folosite pentru analize amănunțite.

Drona poate zbura maximum 25 de minute și are o rază maximă de aproximativ doi kilometri, ceea ce îi permite operatorului să o trimită cu mult înaintea poziției sale să caute eventuale amenințări sau să examineze obiective de interes.

Drona este și silențioasă, deci poate fi folosită oricând de către soldați, fără să-și facă simțită prezența și fără să se îngrijoreze că ar putea fi localizați de adversari.

Black Hornet are o capabilitate de navigare beyond-line-of-sight, deci operatorul poate folosi controller-ul pentru a o pilota, prin observarea activității transmise de camerele dronei către display-ul cu touchscreen. Nano-drona are nenumărate beneficii pentru soldați: le oferă o vizibilitate mai bună a împrejurimilor care permite luarea de decizii mai bine informate, reduce vulnerabilitatea în cazul unui număr mare de amenințări, inclusiv ambuscade sau dispozitive explozibile.

Alte ramuri ale armatei americane, dar și aliați și parteneri ai Statelor Unite ale Americii, ar putea să urmeze exemplul. Astfel, nano-dronele ar putea deveni un echipament standard în cadrul armatei oricărei țări.