Cât de toxice sunt știrile despe dezastre pentru sănătatea ta

Cât de toxice sunt știrile despe dezastre pentru sănătatea ta

Cu toții avem măcar un prieten pe Facebook care postează neostenit știri despre cele mai cumplite dezastre – iar dacă nu ai, sunt șanse mari să fii chiar tu acel prieten.

Un studiu arată că expunerea repetată la traume colective – cum ar fi bombele detonate în 2013 la un maraton din Boston sau consecințele uraganului Maria din 2017 – poate duce la un fel de cerc vicios al suferinței, în care consumul de știri depresive tot crește.

Cercetătorii au ajuns la această concluzie după trei ani de cercetare. Ei au analizat 4.165 de oameni din Statele Unite ale Americii. Dintre aceste mii de oameni, cei care citeau în ziare și urmăreau la televizor mai multe știri cu privire la evenimentele tragice au ajuns să fie mai îngrijorați cu privire la viitor și mai predispuși să urmărească din nou la acel tip de știri când se ivea un alt eveniment de tip dezastru.

„Este normal ca oamenii să experimenteze sentimente de îngrijorare și nesiguranță când se întâmplă un atac terorist sau un uragan devastator”, a zis unul din cercetători, psiholoaga Roxane Cohen, de la University of California din Irvine. „Acoperirea acestor evenimente de mass-media, alimentată de ciclul de 24 de ore și de popularitatea tehnologiilor mobile, este adeseori repetitivă și poate conține imagini, videoclipuri grafice și povești senzaționaliste, extinzând impactul către populații dincolo de cele care sunt implicate în mod direct”.

Cercetarea a avut în vedere bombele detonate în 2013 la un maraton din Boston și focurile de armă din 2016 din clubul Pulse din Orlando, Florida. Participanții la studiu au fost intervievați de patru ori  – la două-patru săptămâni, la șase luni și la doi ani de la evenimentele tragice din 2013 și la cinci zile de la dezastrul din 2016.

Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că există o legătură între consumul crescut de știri după tragedia din 2013 și dezvoltarea sindromului de stres post-traumatic șase luni mai târziu. Mai mult, aceiași oameni care au citit multe știri despre bombele detonate la maratonul din Boston au fost mai predispuși să citească despre masacrul din clubul Pulse.

„Recomandăm difuzorilor de mass-media moderație cu privire la aspectele senzaționaliste ale știrilor [despre dezastre], pentru a nu incita griji excesive și suferință în rândul [publicului]”, a explicat un alt cercetător implicat în studiu, psiholoaga Rebecca Rhompson de la University of California din Irvine.

Citește și: