08 ian. 2019 | 16:00

Descoperirile arheologice la care să fii atent în 2019

ȘTIINȚĂ
Descoperirile arheologice la care să fii atent în 2019

Anul 2019 se anunță a fi măreț din punct de vedere al descoperirilor arheologice care ar putea ieși la lumină – de la un mare gol din Marea Piramidă din Giza și până la un ou de Paște care a aparținut familiei regale din Rusia.

Cei de la Live Science au realizat un top cu cele mai interesante descoperiri arheologice care ar putea avea loc în anul 2019. Așadar, iată la ce să fii atent anul acesta:

Un mare gol în Marea Piramidă din Giza

Anul acesta este posibil să aflăm mai multe despre marele gol de deasupra galeriei mari din Marea Piramidă din Giza. Acest gol are mai mult de 30 de metri lungime. Cercetătorii l-au descoperit pentru prima oară în 2017, când a apărut și un studiu în jurnalul Nature.

Arheologii au descoperit spațiul misterios cu ajutorul unor particule cosmice speciale. Ele se formează când razele cosmice reacționează cu atmosfera superioară a Pământului și pot călători prin piatră – doar că pierd din energie și se deteriorează când fac acest lucru. Măsurarea nivelului de particule care circulă printr-un obiect dintr-o anumită direcție le arată oamenilor de știință densitatea acelui obiect.

Ceea ce nu se știe sigur este ce reprezintă golul din Marea Piramidă din Giza – un coridor antic de contrucție închis, o cameră mortuară secretă sau o serie de camere mai mici? Concluziile preliminare ale testelor cu particule cosmice speciale care se desfășoară acum vor fi publicate în decursul acestui an.

O nouă peșteră lângă Qumran

Este posibil ca în 2019 să fim martori la descoperirea unei noi peșteri lângă Qumran, situl unde au fost îngropate Pergamentele de la Marea Moartă. Acestea din urmă reprezintă fragmente din 900 de texte descoperite în 12 peșteri diferite. Noua peșteră ar putea revela noi pergamente.

Arheologii lucrează de ani întregi în zona cu pricina, în cadrul unui proiect care urmărește descoperirea și excavarea peșterilor din Deșertul Iudaic. Înainte de a excava o anumită zonă însă, cercetătorii folosesc tehnici de teledetecție speciale, pentru a nu săpa în van.

Ouăle de Paște pierdute ale țarilor

Între anii 1885 și 1916, compania de bijuterii Fabergé a realizat în jur de 50 de ouă de Paște decorate special pentru familia regală a Rusiei. Doar că revoluția din 1917 a dus la pierderea mai multor ouă.

În 2017, au ieșit la suprafață mai multe documente ce arătau că două comori de artă și antichități fuseseră trimise din Uniunea Sovietică și Turcia către New Orleans în anii 1991 și 1992. În total, cele două comori valorau pe atunci 164 de milioane de dolari (adică 285 de milioane de dolari astăzi). Din moment ce nu se știe ce conțineau acele comori, există o posibilitate ca unul din ouăle de Paște pierdute să se numere printre bunuri.