22 mart. 2019 | 17:01

Descoperirea care ne-ar putea ajuta să dezlegăm tainele Universului

ACTUALITATE
Descoperirea care ne-ar putea ajuta să dezlegăm tainele Universului

Astronomii au descoperit care sunt unele dintre cele mai vechi stele din Univers. Ei au estimat vârsta lor și au descoperit că secretele Universului se află chiar în galaxia noastră.

Ce poate fi mai frumos decât să descoperi că secretul dezlegării tainelor Universului nu se află deloc departe de tine? Desigur, într-un mod relativ aproape, dar la cât de mare este Universul, este uimitor câte lucruri uimitoare se descoperă chiar în galaxia unde ne aflăm.

Astronomii au aflat care este vârsta unuia dintre cele mai vechi grupuri de stele, despre care, până acum s-a crezut că sunt la fel de „bătrâne” ca Universul însuși.

Stelele care ne pot ajută să dezlegăm tainele Universului

Cercetătorii au denumit acest grup de stele HP 1 care se află în Calea Lactee, la 21.500 de ani-lumină de Pământ.
Acest grup de stele este cunoscut încă de la sfârșitul anilor ‘90, dar de atunci, oamenii de știință se tot ceartă între ei când vine vorba de vârsta stelelor. Majoritatea au calculat că ar avea aproape 14 miliarde de ani, aproape la fel ca vârsta Universului…din câte știm, cel puțin. Asta înseamnă că HP 1 s-a format la scurt timp după nașterea Universului.

Cercetătorii au folosit telescopul Gemini South din Chile pentru a observa, la rezoluție înaltă, stelele.

Astronomul Stefano Souza spune că pentru a găsi stele cu adevărat interesante, trebuie căutate cele mici, nu cele masive, extrem de vizibile. Acestea din urmă tind să aibă o viață relativ scurtă, pe când cele mici pot exista și trilioane de ani. Asta înseamnă că printre ele am putea găsi unele care au origini comune cu ale Universului.

Indicii precum metalicitatea (concentrația de metale) foarte scăzută a HP 1 i-a convins pe cercetători să creadă că acest grup de stele s-a format pe când Universul era încă „tânăr”, nu mai mult de un miliard de ani.

Ei bine, iată încă o descoperire care ne demonstrează cât de puține știm despre tot ceea ce ne înconjoară, chiar și despre propria galaxie.