De ce țara asta a tăiat accesul la internet timp de aproape două zile

De ce țara asta a tăiat accesul la internet timp de aproape două zile

Pe cât de util a devenit o conexiune la internet în majoritatea țărilor, în altele e încă o formă prin care regimul de conducere practică cenzura. Așa e și cazul acum cu un stat care a tăiat accesul la internet pentru aproape două zile.

În Iran sunt proteste și asta a dus la tăierea accesului la internet. Iar protestele au venit pe fondul unei creșteri a prețului combustibilului cu 50%. Ca să nu mai poată oamenii să se organizeze pentru proteste, guvernul a decis să taie accesul la mediul online. Oficial, n-a recunoscut nimeni nimic, dar monitorizarea traficului de internet arată că țara este deconectată de peste 40 de ore (la ora publicării acestui articol).

Iran fără internet timp de aproape două zile

Pe cât de util a devenit accesul la internet pentru comunicații și organizat proteste, pe atât de inutil e când statul îl poate controla. Ceva similar Iranului are de gând și Rusia și experimentează deja cu un internet propriu. China deja are puterea asta, iar acolo vorbim de cea mai mare țară din lume – prin numărul de oameni conectați la internet prin telefon și alte echipamente.

Iran a ales, prin blocarea accesului la internet, calea mai scurtă față de alte țări unde sunt proteste. A tăiat accesul, chiar dacă nu 100%. Conform NetBlocks, încă mai există o capacitate de 5% până la 7%. Cel mai probabil sunt active conexiunile pentru cei din aparatul de conducere.

Ai putea spune, desigur, că nimeni nu avea pretenții de la Iran. Ceea ce poate fi adevărat. E relelvant însă aici că, dacă statul are ocazia, va profita de ea când îi vine la îndemână. Dincolo de Rusia, China și Iran, o acțiune similară a fost folosită de India şi Pakistan.

Cât despre Iran, nu e vorba doar de conexiunea prin cablu sau Wi-Fi. Reţelele locale ale operatorilor telecom ca IranCell, MCI sau Rightel sunt inutile. A mai rămas doar opțiunea de-a suna și trimite mesaje.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: