De ce nu e bine să îți faci planuri pe termen lung

De ce nu e bine să îți faci planuri pe termen lung
Bianca Prangate
Bianca Prangate
09:16 10.02.2019

E imposibil să nu ți se fi întâmplat și ție asta măcar o dată – să fii extrem de ocupat și să îți faci planuri pentru următoarea săptămână, fiind convins că atunci vei avea suficient timp să le duci la îndeplinire.

Această deziluzie în care fiecare om mai cade din când în când, are și o denumire, după cum a subliniat profesoara Ashley Whillans de la Harvard Business School într-un articol – „nepăsarea timpului viitor”. Termenul a fost inventat de cercetătorii Gal Zauberman și John G. Lynch într-un studiu din 2005 publicat în Journal of Experimental Psychology: General.

Această nepăsare a timpului viitor reprezintă credința că vei avea mai mult timp în viitor decât ai în prezent. Tocmai din acest motiv, avem mereu tendința de a amâna angajamentele vreme de săptămâni sau luni bune, crezând că atunci vom avea programul eliberat. Spre exemplu, preferi să stai peste program la muncă și să ratezi petrecerea unui prieten, spunându-ți că vei petrece timp cu acel prieten peste o săptămână. Doar că peste o săptămână iar simți presiunea de a rămâne peste program și iar ratezi ocazia de a petrece timp de acel prieten.

Zauberman și Lynch au condus, la vremea lor, o serie de experimente prin care au demonstrat că oamenii cred că vor avea mai mult timp în viitorul relativ apropiat și aceleași sume de bani. Doar că această gândire vine cu o doză considerabilă de stres, după cum a zis Whillans. „Hotărâm să facem câteva sacrificii acum cu promisiunea de a ne bucura de mai mult timp mai târziu”, a spus aceasta. „Desigur, când [ne trezim în] viitor, nu avem mai mult timp. Doar repetăm aceeași greșeală”.

Întreaga problemă nu are o soluție imediată, ce-i drept. Dacă și tu ești o victimă a deziluziei că ai mai mult timp, e bine să nu îți mai faci planuri pe viitor în ideea că sigur vei avea programul mai liber – pentru că, din păcate, cel mai probabil nu îl vei avea.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: