De ce îți place atât de mult să te uiți cu orele la filme și seriale

De ce îți place atât de mult să te uiți cu orele la filme și seriale

Tuturor ne place să ne petrecem ore în șir la seriale ori de câte ori avem ocazia. Iar acest fenomen numit „Binge Watching” este cel mai bine reprezentat de platformele de streaming. Care este explicația din spatele fenomenului?

Specialiștii explică că dorința noastră de a urmări ore-n șir diferite seriale, se bazează în special pe instinctele noastre primare și de evoluție. „Suntem croiți astfel încât să ne uităm mult și bine la episoade. Suntem căutători de plăcere”, a zis consiliera Allison Johnsen de la Northwestern Medicine. „Suntem făcuți pentru a căuta plăcere”.

Iar căutarea plăcerii în acest fel ne poate aduce o mulțime de beneficii, bineînțeles atâta timp cât nu abuzăm de acest lucru. De fapt, ne ajută să ne menținem sănătatea emoțională „Trebuie să ne menținem fericiți pe noi înșine”, a subliniat Johnsen, adăugând că binge-watching-ul este „accesibil, oferă conversație socială sau puncte de referință socială, ajută cu diminuarea stresului și poate fi pozitiv”.

Ce te face să te uiți la seriale non-stop

Simplu, din nevoia de a fi la curent cu ce fac ceilalți oameni. Iar această nevoie datează încă de pe vremea când nici nu apăruse măcar electricitatea. Cu toatea acestea, oamenii erau foarte preocupați de personajele din jurul lor. Însă, odată cu apariția filmelor și a serialelor această dorință a căpătat altă formă.

„Îmi imaginez că binge-watching-ul este doar o versiune mai avansată tehnologic pentru un comportament care a existat, măcar în formă rudimentară, de cel puțin 50.000 de ani”, a explicat profesorul de literatură Joseph Carroll, de la University of Missouri-St. Louis.

Însă, chiar dacă binge-watching-ul îți poate aduce o mulțime de beneficii, acestea vor dispărea în momentul în care apare dependența. În acest sens, specialistul Joseph ne sfătuiește să luăm totul cu moderație.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: