29 sept. 2019 | 18:46

De ce crezi că poți auzi aceste imagini, chiar dacă nu produc niciun sunet

ACTUALITATE
De ce crezi că poți auzi aceste imagini, chiar dacă nu produc niciun sunet

Pe internet există formatul de imagini GIF. Una dintre imaginile virale e cu niște stâlpi de curent care sar coarda (da, oricât de ciudat ar suna) și pe care, în mod inexplicabil, unii oameni îi pot „auzi”. Cum explică specialiștii acest lucru bizar?

După cum știi GIF-urile nu au sunete, ci sunt doar niște bucle video silențioase. Însă, o parte dintre noi pot auzi în cazul de față sunetul pe care-l produce stâlpul de electricitate atunci când lovește Pământul.

În acest sens, specialiștii explică că unii oameni pot „auzi” acel sunet datorită modului diferit în care părțile de procesare vizuală și audio ale creierului interacționează.

Ce se întâmplă cu modul în care percepi imagini

„Simțurile se pot amesteca uneori în creier și ducă la fenomenul cunoscut drept sinestezie. În viața reală, suntem obișnuiți cu mișcări care produc un sunet anume (de exemplu, o minge care atinge pământul)”, explică autorul și psihologul principal Elliot Freeman, de la City University London.

„Din copilărie, în mintea noastră se formează perechi sinestezice pe care le purtăm apoi cu noi toată viața. Așadar, explicația pentru care putem auzi anumite GIF-uri are la bază sinestezia. Este vorba despre un fenomen, numit răspuns auditiv evocat vizual”.

Oamenii de știință au devenit însă din ce în ce mai curioși cu privire la fenomen, drept dovadă un studiu recent realizat în ideea de a afla de ce unii oameni pot auzi sunete în GIF-uri.

După ce au analizat 50 de participanți, dintre care 16 muzicieni de la London Royal College of Music, cercetătorii au identificat două teorii care explică apariția răspunsului auditiv evocat vizual. Fie unii oameni au conexiuni extra între zonele de procesare a imaginilor și cele de procesare a sunetelor, fie toți oamenii au aceleași conexiuni, dar doar unii sunt capabili să perceapă răspunsurile auditive evocate vizual

„Am descoperit că oamenii cu urechi vizuale pot folosi ambele simțuri împreună pentru a vedea și, de asemenea, a auzit mișcările silențioase, în timp ce pentru alții auzul este inhibat când privesc asemenea secvențe vizuale”.