24 mai 2019 | 18:59

Compania care le-a permis angajaților să te spioneze în voie

ACTUALITATE
Compania care le-a permis angajaților să te spioneze în voie

Giganții tech ne urmăresc consant și știu cam tot ce facem, dar compania asta a permis chiar angajaților săi să acceseze date personale ale utilizatorilor.

Poate nu știai, dar angajații rețelei sociale Snapchat pot accesa oricând datele utilizatorilor. Totuși, mai mulți dintre aceștia au abuzat de privilegiu pentru a-i spiona pe cei de pe platformă. Printre datele la care aceștia au avut acces se numără locația, snap-urile salvate, dar și informații personale precum numere de telefon și adrese de mail.

Pentru asta, angajații companiei foloseau SnapLion, un instrument conceput pentru accesarea datelor. Totuși, scopul inițial al acestora era să acceseze informațiile utilizatorilor în cazul în care solicitarea ar fi venit de la autorități. Numai că cei de la Snapchat l-au folosit pentru a spiona utilizatorii. Mai multe departamente din cadrul companiei au avut acces la aceste date personale ale celor de pe platformă.

Rețeaua socială este destul de populară. Are deja peste 186 de milioane de utilizatori, la nivel mondial.

Și angajații altor companii au accesate date personale ale utilizatorilor

Totuși, instrumentele de tipul SnapLion sunt destul de comune în lumea tech. În unele cazuri, companiile trebuie să aibă o modalitate prin care să poată accesa aceste date, din motive legale. Numai că angajații Snapchat au abuzat de această opțiune pentru a putea vedea date personale ale celor de pe rețeaua socială.

În trecut, și Facebook a fost impllicată într-un scandal similar. A concediat mai mulți angajați care și-au folosit privilegiile pentru a-și urmări fostele iubite. Și unor angajați Uber li s-a părut în regulă să folosească sistemele interne pentru a spiona foști parteneri, politicieni sau chiar anumite celebrități.

„Utilizatorul obișnuit trebuie să înțeleagă că orice fac și nu e criptat va fi, la un moment dat, disponibil altor oameni”, a rezumat Alex Stamos, fostul șef pe departamentul de securitate informatică de la Facebook.