Cum vrea Facebook să „sacrifice” Instagram și WhatsApp pentru a-și salva pielea

Cum vrea Facebook să

Facebook, compania lui Mark Zuckerberg, e în corzi în Statele Unite. Autoritățile de reglementare vor să vină cu reguli mai dure, având în vedere poziția dominantă pe care o are rețeaua de socializare în zona publicității online.

Guvernul american e cu ochii pe compania lui Mark Zuckerberg și caută soluții pentru a-i stopa dominația în mediul online. Facebook s-a aflat în vizorul FTC – Comisia Federală de Comerț din Statele Unite – din cauza politicilor sale de business.

Pentru a evita o decizie care i-ar putea îngropa afacerea, Zuckerberg se uită după soluții. Una dintre ele se referă la integrarea platformelor pe care le deține. Adică Instagram, WhatsApp și Messenger. Șeful Facebook ar vrea să le treacă pe aceeași companie, potrivit unor surse apropiate situației citate de presa americană.

Dar s-ar putea să nu-i iasă.

De ce caută Zuckerberg să integreze Instagram și WhatsApp

Zuckerberg speră să scape prin integrarea platformelor și să încheie, astfel, inclusiv cazul legat de achiziția lor. Guvernul american are, parte din investigație, inclusiv achizițiile făcute de Facebook de-a lungul timpului – adică Instagram și WhatsApp. Facebook s-a făcut un gigant și vrea să profite de această poziție pentru a îngropa litigiile împotriva sa.

Dar nu e atât de ușor. Pentru că FTC știe că această poziție destabilizează foarte mult piața. Practic, Zuckerberg a eliminat orice fel de competiție prin achiziția altor platforme. Ceea ce face acum organismul de reglementare al americanilor ar putea fi unul precedent. De regulă, FTC nu se mai apleacă asupra achizițiilor deja realizate.

Facebook a cumpărat Instagram în 2012 și WhatsApp doi ani mai târziu. A fost o mișcare prin care, de fapt, Zuckerberg a căutat să-și securizeze poziția. A avut bani la dispoziție pentru a-i cumpăra pe alți jucători mai mici care i-ar fi putut pune în pericol supremația.

Dar FTC trebuie să demonstreze că Facebook a încălcat regulile antitrust. Iar mișcarea pregătită acum – de integrare a tuturor platformelor – e văzută drept o încercare de a scăpa de aceste acuzații.

Citește și: