Cum știi dacă telefonul tău te ascultă în secret sau nu

Cum știi dacă telefonul tău te ascultă în secret sau nu

Orice dispozitiv vine și cu vulnerabilități care îți pot compromite intimitatea. Un telefon n-ar fi tocmai o excepție. Însă nu cum te-ai aștepta.

Teama că toate conversațiile sunt ascultate de telefon este destul de întâlnită printre utilizatorii de smartphone-uri. Totuși, această teamă ar fi mai puțin întemeiată decât ai crede. Pe scurt, teoria conform căreia telefonul din buzunar te ascultă ar fi, de fapt, un mit.

Mai multe studii care au urmărit să afle dacă un telefon te spionează sau nu au arătat chiar opusul. Motivul? Procesul este unul foarte puțin practic. Cantitatea uriașă de audio ar trebui transformată în text pentru ca informațiile să poată fi analizate.

Asta ar necesita o putere extrem de mare, în special dacă acest lucru este realizat la scară largă. Deși nu are nevoie de microfon pentru a te spiona, nu înseamnă că nu o face. Totuși, modalitățile sunt puțin diferite.

Dacă nu ești ascultat de telefon, cum ești targetat de reclame?

Datele personale ale consumatorilor sunt poate cele mai valoroase informații pe care companiile le pot avea. Se folosesc de acestea pentru a le arăta acestora reclame potrivite care să-i facă pe consumatori să le cumpere produsele. Astfel, companiile fac și mai mulți bani. Totuși, aceste date personale nu par să provină de la telefonul care te ascultă atunci când vorbești cu cei din jur.

Pe scurt, un telefon nu are nevoie să te asculte ca să aibă acces la datele tale personale. Totul pleacă direct de la companii cărora, de fapt, chiar tu le dai permisiunea să colecteze date despre tine: de la giganți ca Facebook, la aplicații nesemnificative pe care le instalezi pe telefon. Acestea îți știu chiar și locația, fie de la GPS, fie de la turnurile de control din zona în care ești.

Dincolo de ascultare, aplicațiile pot urmări altceva pe dispozitivul tău

Cercetătorii au descoperit aplicații care chiar fac screenshot-uri sau înregistrează videoclipuri pentru a-ți urmări activitatea de pe telefon, pe care le trimit apoi către terți. Acestea ar putea fi periculoase mai ales dacă te gândești la conținutul pe care l-ar putea avea: parole, informații financiare, fotografii personale etc.

Dacă vrei să îți protejezi mai bine intimitatea, nu trebuie neapărat să te ferești de telefon, ci de felul în care îl folosești. Și să dedici mai multă atenție aplicațiilor care ar putea fi periculoase.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: