08 iul. 2019 | 10:38

Cum să obții sute de mii de euro de la UE pentru afacerea ta

ACTUALITATE
Cum să obții sute de mii de euro de la UE pentru afacerea ta

Dacă ai o afacere și ești în căutarea unei finanțări, atunci ar trebui să știi că poți să obții sute de mii de euro chiar de la UE.

Începând de luni, 8 iulie, antreprenorii se pot înscrie pentru fondurile europene din Programul Operațional Regional (POR). Liniile de finanțare încep de la 25.000 de euro și ajung până la 200.000 de euro.

Depunerile de proiecte și cererile de finanțare se fac în sistemul electronic MySMIS 2014, în perioada 08.07.2019 ora 12:00 și 08.11.2019 ora 12:00.

Bugetul total disponibil pentru acest apel de proiecte este de 77,4 milioane de euro și împărțit pe cele cinci regiuni de dezvoltare ale țării:

  • Nord Est (județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui)
  • Sud Est (Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea)
  • Sud Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea)
  • Vest (Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara)
  • Centru (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu).

Ce condiții trebuie să îndeplinești să iei bani de la UE

  • Firma trebuie să aibă cel mult nouă salariați, iar cifra de afaceri anuală netă să nu fie mai mare de 2 milioane de euro.
  • Compania trebuie să fi fost activă pe o perioadă corespunzătoare de cel puțin un an fiscal, nu a avut activitatea suspendată temporar și în anul fiscal anterior și a înregistrat profit din exploatare (>0 lei) în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare.
  • O firmă care depune cererea de finanţare în cursul anului 2019, trebuie să fi fost înfiinţată cel mai târziu la 3 ianuarie 2018 (prima zi lucrătoare din anul 2018) și să fi înregistrat profit din exploatare la 31 decembrie 2018.
  • Solicitantul a înregistrat un număr mediu de salariați de cel puțin 1, în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare sau are cel puțin 1 salariat cu normă întreagă pe perioadă nedeterminată

Regiunea Nord Est primește cel mai mare buget (26,26 milioane de euro), urmat de Centru cu 14,47 milioane de euro, apoi Sud Vest Oltenia cu 13,03 milioane euro și de Sud Est (12,91 milioane de euro), iar pentru Vest sunt disponibile 10,77 milioane de euro.

85% din sumă provine de la Comisia Europeană, iar 15% de la bugetul de stat. Firmele aplicante vor putea face afaceri cu acești bani europeni în mediul urban în județele menționate mai sus. La o finanțare maximă de 200.000 de euro pe proiect, bugetul va ajunge pentru aproape 380 de firme.

Fiecare aplicant va putea obține din fonduri publice maximum 90% din cheltuielile eligibile. Aceasta înseamnă că fiecare microîntreprindere beneficiară trebuie să contribuie din surse proprii cu cel puțin 10% din valoarea eligibilă a proiectului, plus cheltuielile neeligibile.

Mai multe detalii poți să afli din ghidul solicitantului POR 2.1A pe care-l găsești aici.