Cum poți descoperi intențiile oamenilor cu acest truc simplu

Cum poți descoperi intențiile oamenilor cu acest truc simplu

Sunt multe situații în care ne-am dori să putem „citi” intențiile oamenilor din jur. Ei bine, un studiu ne învață cum putem da seama de intențiile celorlalți.

Dacă îți dorești cu adevărat să anticipezi reacțiile celor de lângă tine, tot ce trebuie să faci este să închizi ochii și să-i asculți. Potrivit unui nou studiu, oamenii își dau seama mult mai bine de emoțiile celor din jur, atunci când doar ascultă și nu privesc. Studiul a fost publicat în American Psychological Association.

„Științele sociale și biologice, de-a lungul anilor, au demonstrat că oamenii au o dorință profundă de a se conecta cu indivizii din jur, pentru a discerne emoțiile și intențiile lor. Uneori, oamenii percep diferit și într-un mod incoerent emoțiile celor din jur. Cercetările noastre, bazate pe o combinație de indicații vocale și faciale, sau doar faciale, arată că acestea nu sunt cele mai bune metode  de a recunoaște cu exactitate emoțiile sau intențiile”, spune Michael Kraus, doctor la Universitatea Yale și autorul studiului.

Înainte de a ajunge la această concluzie Kraus împreună cu echipa sa au realizat un studiu care a inclus o serie de cinci experimente, la care au luat parte peste 1.800 de participanți.

Totul ține de observație când vrei să afli ce intenții au alții

În cadrul studiului, participanții au fost rugați fie să interacționeze cu o altă persoană, fie să asiste la interacțiunea dintre alte două. În unele cazuri, participanții au putut doar să asculte și să nu privească, în timp ce ceilalți au ascultat, dar au și privit.

Rezultatele demonstrează că persoanele care ascultă cu atenție pot identifica mult mai ușor emoțiile interlocutorului.

„Există două motive posibile pentru care numai vocea este superioară comunicării combinate”, a spus Kraus. „Primul face referire la faptul că avem mai multă practică în folosirea expresiilor faciale pentru a masca emoțiile, iar cealaltă demonstrează că nu întotdeauna mai multe informații sunt mai bune pentru acuratețe”.

Citește și:
Etichete: