Cum blochezi rânduri sau coloane în Google Sheets

Cum blochezi rânduri sau coloane în Google Sheets

În ultimii ani, Google Sheets a ajuns să includă majoritatea funcțiilor cu care te-ai obișnuit din Microsoft Excel. Asta nu înseamnă însă că le găsești la fel de ușor.

Google Sheets face parte din suita de aplicații de birou a celor de la Google. Este un instrument de calcul tabelar gratuit care îți pune la dispoziție o mare parte dintre opțiunile pe care le cunoști deja din Excel. Problema constă însă în faptul că, de cele mai multe ori, nu le găsești în același loc.

Un scenariu aparent banal se poate transforma într-un proces elaborat în Google Sheets, dacă nu ai în vedere un mecanism simplu. Pentru că m-am confruntat de curând cu situația înghețării unui cap de tabel pe două rânduri în Sheets, m-am gândit să detaliez cele două soluții pe care le-am găsit.

Un cap de tabel poate consta în primul rând sau primele două rânduri dintr-un fișier Excel. În același timp, poate să fie vorba de unul sau două coloane din stânga. Indiferent de situația cu care te confrunți, în contextul în care un tabel poate să fie incredibil de stufos, ar fi bine să ai în vedere cu îngheți capul de tabel pentru a fi afișat în permanență, indiferent cât faci scroll în sus sau în jos, în dreapta sau în stânga, prin document.

Prima variantă implică să selectezi rândurile sau coloanele de interes. Cu ele selectate, din meniul View, la secțiunea Freeze, optează pentru unul sau două rânduri, respectiv una sau două coloane. Tot de acolo, poți selecta No rows (Niciun rând) sau No columns (Nicio coloană), dacă nu mai ai nevoie de rânduri sau coloane înghețate.

O alternativă mai rapidă în opinia mea, mai ales câ se aplică și la alte opțiuni de care ai putea să ai nevoie când lucrezi în Google Sheets, implică utilizarea meniului Help. După ce dai click pe Help, poți tasta un cuvânt precum Freeze și imediat îți vor fi puse la dispoziție opțiunile de care ai nevoie. Este suficient să faci click pe oricare dintre, fără nicun alt click suplimentar.

Cum îngheți rânduri sau coloane în Excel

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: