Adevărul despre cum funcționează creierul când iei LSD

Adevărul despre cum funcționează creierul când iei LSD
Sursa foto: Hacker Noon

Drogul LSD provoacă unele din cele mai intense halucinații încă din 1938, când a fost descoperit de Albert Hoffman. De atunci, oamenii de știință au încercat să înțeleagă cum poate acest drog să aibă asemenea efecte intense asupra creierului.

Un studiu publicat în PNAS sugerează că motivul pentru care oamenii halucinează când iau LSD este pentru că aceștia experimentează o supraaglomerație senzorială. Creierul uman nu poate procesa toate informațiile senzoriale din jur – uneori din cauză că stimulii sunt excesivi, alteori pentru că nu sunt utili. Filtrul acestor senzori este talamusul. Când el funcționează corect, informațiile inutile sunt eliminate.

„Cele mai multe impresii senzoriale sunt trecute prin talamus, care acționează precum un paznic, determinând ce este relevant și ce nu și luând decizia cu privire la ce să se întâmple cu semnalele”, a zis psihiatrul de la Yale University și cercetătorul Andrew Sewell, care nu a luat parte la studiul de față.

Când o persoană ia LSD însă, abilitatea talamusului de a filtra informațiile este afectată, conform unei teorii propuse în 2008 de cercetătorii Mark A. Geyer și Franz X. Vollenweider. Dacă talamusul nu mai funcționează la cote normale, creierul este brusc copleșit de stimuli.

Studiul nou a fost condus de Katrin H. Preller de la University Hospital for Psychiatry Zurich, iar co-autor a fost Vollenweider. Din moment ce LSD-ul are efecte asupra nivelului de serotonină, Preller și echipa sa au vrut să afle ce se întâmplă dacă vor administra LSD oamenilor în timp ce le blochează receptorii de serotonină. Astfel au oferit celor 24 de participanți atât LSD, cât și un medicament ce blochează receptorii de serotonină. Ulterior, au aflat că toate efectele subiective induse de LSD au fost blocate de medicamentul respectiv.

Halucinațiile cauzate de LSD au efecte similare cu cele ale unor afecțiuni psihiatrice, precum depresia și schizofrenia, așa că înțelegerea felului în care LSD afectează creierul le poate oferi oamenilor de știință indicii cu privire la cum să trateze acele boli.

Sursa: Inverse
Etichete: