Descoperirea care ne arata cum ar putea fi prezis viitorul

Descoperirea care ne arata cum ar putea fi prezis viitorul

O echipă de cercetători a construit un computer cuantic care ar fi capabil să genereze o suprapunere formată din toate posibilele scenarii din viitor pe care computer-ul le-ar putea experimenta.

Studiul a fost publicat în jurnalul Nature Communications. Acesta explică felul în care un computer cuantic ar putea ajuta o inteligență artificială să învețe mult mai rapid decât ar putea în prezent, prin generarea tuturor scenariilor posibile din viitor într-o singură suprapunere cuantică (cam ca pisica lui Schrödinger, care este și vie și moartă în același timp). Acesta ar fi primul caz în care computerele cuantice ar fi niște instrumente cu adevărat practice.

Computerul cuantic în cauză a fost construit de oamenii de știință de la Griffith University și Nanyang Technological University. Acesta poate crea două suprapuneri de 16 posibilități diferite, conform cercetătorilor. De asemenea, folosește mai puțină memorie decât un computer clasic, ceea ce înseamnă că ar putea să depășească sistemele clasice când vine vorba de îndeplinirea anumitor sarcini.

„Asta face domeniul să fie atât de interesant”, a explicat omul de știință Geoff Pryde de la Griffith University. „Amintește foarte mult de computerele clasice din anii 1960. La fel de puțini [oameni] își puteau imagina multele utilizări ale computerelor clasice în anii 1960, încă [nu știm cu adevărat] ceea ce pot face computerele cuantice. Fiecare descoperire a unei aplicații noi oferă mai mult elan pentru dezvoltarea ei tehnologică”.

În momentul de față, inteligența artificială învață prin analizarea de exemple și prin urmărirea de modele. Cercetătorii din spatele noului computer cuantic sunt convinși că suprapunerile cuantice ar putea simplifica și îmbunătăți în mod semnificativ procesul prin care inteligența artificială învață să acționeze.

Cum ar putea să facă acest lucru însă? Cercetătorul Farzad Ghafari, de la Griffith University, a explicat: „Prin combinarea acestor suprapuneri unele cu altele, putem evita complet să ne uităm la fiecare viitor posibil în mod individual”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Futurism