Se modifică legea circulației. Noi sancțiuni pentru șoferi. Ce se întâmplă cu cei care folosesc telefonul la volan

Se modifică legea circulației. Noi sancțiuni pentru șoferi. Ce se întâmplă cu cei care folosesc telefonul la volan

Noi sancțiuni li se pregătesc șoferilor! Legea circulației va suferi modificări, luni -12 august, în urma cărora șoferii vor fi aspru sancționați. Potrivit noilor reguli, va fi taxată folosirea inadecvată a telefoanelor mobile de către conducătorii auto pe drumurile publice.

Cum îi afectează pe șoferi noua lege a circulației

În ședința de luni -12 august, Guvernul urmează să adopte un proiect de ordonanţă de modificare a OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Astfel, se introduc noi sancţiuni în cazul folosirii inadecvate de către conducătorii de vehicule a telefoanelor mobile sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, atunci când se află în timpul mersului.

Prin actul normativ se propune: „interzicerea, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, ţinerii în mână sau folosirii cu mâinile în orice mod nu numai a telefonului mobil, ci şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video”, potrivit Agerpres.

„Un mecanism mai aspru de sancţionare”

Se reglementează sancţiunea „cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (aceeaşi ca la conducătorii de autovehicule) şi pentru conducătorii de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere, pentru săvârşirea contravenţiei ‘ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, a telefonului mobil, precum şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video”.

Se introduce „noua sancţiune de 6-8 puncte amendă (clasa a III-a) şi 4 puncte de penalizare, pentru săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a contravenţiei indicate”.

Proiectul de act normativ propune şi „un mecanism mai aspru de sancţionare, raportat la pericolul social al faptei, în situaţia în care utilizarea telefonului mobil, precum şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, în alte condiţii decât cele permise, se realizează concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor, în acest caz aplicându-se sancţiunea contravenţională complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile pentru conducătorii de autovehicule”, mai apare pe Agerpres.

Citește și: