Țara dublului standard: De ce Coca-Cola din România și alte țări are alt gust față de Cola din Vest

Țara dublului standard: De ce Coca-Cola din România și alte țări are alt gust față de Cola din Vest

Coca-Cola este prezentă în peste 200 de țări din întreaga lume, însă rețeta nu este aceeași. De ce o Cola de aici nu este la fel ca cea din Germania?

Comisia Europeană a analizat 1400 de produse alimentare din 19 țări din UE pentru a vedea dacă chiar există un dublu standard atunci când vine vorba de calitatea produselor vândute în Uniunea Europeană.

Președintele Jean-Claude Juncker a anunțat în 2017 că vrea să determine dacă acest dublu standard în privința alimentației din UE este adevărat sau nu. Cu alte cuvinte, a vrut să afle dacă est europenii din UE consumă alimente mai proaste (cu ingrediente de calitate inferioară) decât vest europenii din Uniune.

Răspunsul? Cam da, produsele nu sunt aceleași din toate piețele UE. 9% din produsele testate au avut compoziții diferite, deși ambalajul era la fel, iar 22% dintre produse aveau compoziții diferite, iar ambalajul era similar.

Hai să luam cazul clasic Coca-Cola. Există foarte mulți din România care consideră că băutura Cola consumată prin alte țări vestice precum Germania, Marea Britanie sau SUA are un alt gust față de cea de la noi din țară. Adevărul este că rețeta este diferită.

S-au luat 18 sticle de Coca-Cola din 18 țări UE (Danemarca, Ungaria, Bulgaria, Cipru, Cehia, Germania, Spania, Franța, Grecia, Croația, Italia, Lituania, Letonia, Malta, Olanda, Polonia, Slovenia și Slovacia) și au fost analizate. Din păcate, România nu a făcut parte din studiu.

Cum se schimbă rețeta Coca Cola

În primul rând, putem vedea că diferă cantitatea de zahăr din 100 de grame. În unele țări vedem 10,6 grame de zahăr, în altele 11,2 grame de zahăr. Asta face ca și valoarea energetică să crească (190 kj/100 grame sau 180 kj/100 grame).

În România, valoarea energetică a 100 ml de Cola este de 180 kj. Putem observa că în 14 țări se folosește apă, iar în altele fie apă carbogazoasă (carbonated), fie apă minerală carbogazoasă (sparkling). În multe țări se folosește zahăr, dar în altele precum Bulgaria, Ungaria, Slovenia, Slovacia, Cehia sau Croația sticla de Coca-Cola conține fructoză.

De asemenea, unele conțin dioxid de carbon, altele nu. Toate conțin același colorant (E150d) și acidifiantul acid fosforic.

Ce putem observa cert este că Coca-Cola din Vest conține aceleași ingrediente, în timp ce rețeta este modificată pentru țările din Est. Motivul? Cei de la Cola spun că fac asta pentru că gusturile sunt diferite, unii preferă îndulcitori în dauna zahărului, dar și pentrua menține prețurile mici. Astfel, Coca-Cola ar putea să folosească resurse locale pentru că prețul unei sticle să nu crească.

Potrivit informațiilor de pe un ambalaj al unei sticle de Cola din România, aceasta conține: apă, zahăr, dioxid de carbon, colorant E150d, acidifiant acid fosforic, armoe naturale, inclusiv cafeină. Conține urme neglijabile de grăsimi, acizi grași saturați și proteine.