În China, la fiecare patru zile, un startup devine unicorn

În China, la fiecare patru zile, un startup devine unicorn

Orice startup din lume visează ca acesta să prindă aripi și să ajungă „unicorn”, însă destul de puține ating acest prag. Nu și dacă te uiți la datele care-ți arată că în China în fiecare săptămână un startup se transformă într-un unicorn.

În China au apărut anul trecut 97 de unicorni, iar valoarea combinată a acestor startup-uri ajunge la peste 178 de miliarde de dolari. Adică o dată la fiecare 3,8 zile un startup a ajuns la o evaluare de 1 miliard de dolari, potrivit unui raport al companiei de cercetare Hurun.

Impresionant, însă ritmul de apariție al acestor companii de tehnologie ce ating o asemenea evaluare a scăzut față de anul trecut.

Investițiile în startup-urile de tehnologie scad pe măsură ce economia reduce ritmul de creștere. Joseph Tsai, vicepreședintele Alibaba, a avertizat că evaluările au fost „distorsionate” și că acestea ar putea scădea în următoarele șase-nouă luni, în special în segmente precum bike-sharing-ul.

Cei mai mulți unicorni au apărut în segmentul de internet services, apoi pe ecommerce, urmat de fintech și medtech. De asemenea, startup-uri care au depășit evaluarea de 1 miliard de dolari în 2018 au venit și din domenii precum blockchain, energie, jocuri sau robotică.

Startup-ul cel mai bine evaluat a fost Bitmain Technologies, companie de minerit de monede virtuale, ce a ajuns la valoarea de 50 de miliarde de yeni sau 7,4 miliarde de dolari. Alte companii care au crescut foarte mult sunt acele care dau împrumuturi pe internet consumatorilor. De asemenea, producători de mașini auto electrice precum Xpeng Motors au crescut în 2018.

Un alt lucru interesant ce reiese din raportul Hurun asupra unicornilor din China este că 70% din cele 24 de startup-uri unicorn care au decis să se listeze la bursă și-au văzut evaluările crescând. Totuși, vedete precum producătorul de smartphone-uri Xiaomi își vinde acțiunile sub prețul listării.

Cele mai multe startup-uri unicorn apar în marile orașe din China: Beijing, Shanghai, Hangzhou apoi în Shenzhen. Squoia Capital, Tencent Holdings și IDG sunt principalii trei investitori în unicorni. Cele 186 de startup-uri de acest fel ce apar în raportul Hurun au o valoare cumulată de 5 trilioane de yeni.

Sursa: Bloomberg