Cercul imens de gheață de pe un râu care pare desprins dintr-un film SF

Cercul imens de gheață de pe un râu care pare desprins dintr-un film SF

În orașul Westbrook din Maine a apărut o atracție neașteptată – un cerc gigant de gheață pe râul Presumpscot, care se învârte elegant.

Acest disc uriaș are un diametru de 91 de metri și, deși pare cioplit de om, este de fapt creat de natură. Proprietarul unei clădiri de birouri din apropierea discului uriaș, Robert Mitchell, a observat discul, așa că a rugat oficialii orașului să arunce o privire cu ajutorul unei drone, după cum arată Atlas Obscura.

„La o primă privire am crezut că arată de parcă o formațiune tare s-a creat, dar după un minut sau cam așa am realizat că se rotea”, a spus el.

Mitchell a mai zis că formațiunea pare să fie un disc care se rotește constent, în sensul invers acelor de ceasornic. Mai mult, pare să aibă un ax invizibil după care se rotește, lucru ce îi oferă un aspect oarecum mecanic. În plus, discul pare să își schimbe mărimea și aspectul în funcție de perioada zilei. „De exemplu, în această dimineață discul era mai mare și mai opac”, a explicat Mitchell. „[Dar] în seara asta este mai mic și mai transparent la culoare„.

Fizicianul Kenneth G. Libbrecht de la Caltech a spus despre cercul gigant că „ar putea avea o dimensiune care doboară un record mondial, dacă cineva ar fi ținut cont de asta”, potrivit Science Alert.

Cercul gigant nu este însă primul de acest fel. Formațiuni similare au fost observate în regiunea Omsk Oblast din Rusia, statele americane North Dakota, Washington și Michigan, după cum arată National Geographic.

Explicația pentru care aceste cercuri de gheață se rotesc atât de grațios și cu o asemenea constanță ar fi vârtejurile de apă, care mențin gheața într-o mișcare de rotație continuă. „Din moment ce apa din vârtej curge mai încet decât curentul principal, e mai predispusă să înghețe, creând un disc de gheață”, a zis fizicianul John Huth de la Harvard pentru The Boston Globe. „Discul înghețțat reține rotația vârtejului, pentru că este prins în acesta”.

Etichete: