Cel mai surprinzător produs în care au fost găsite miliarde de particule de microplastic

Cel mai surprinzător produs în care au fost găsite miliarde de particule de microplastic

Odată cu debutul sezonului rece ceaiul devine una dintre băuturile noastre preferate. Însă, un studiu arată că plicurile de ceai pot elibera miliarde de particule de microplastic.

O echipă de cercetători de la Universitatea McGill din Canada a realizat un studiu pentru a afla cât microplastic ingerem în fiecare an fără să știm. Astfel, au descoperit că un singur plic de ceai introdus în apă fierbinte poate elibera în jur de 11,6 miliarde de particule de microplastic și 3,1 miliarde de particule de nanoplastic.

Înainte de a ajunge la această concluzie, specialiștii au testat potențiala toxicitate a microplasticelor prin expunerea puricilor de apă la apa contaminată. Iar rezultatele au arătat că particulele au avut impact negativ asupra comportamentului puricilor de apă. În plus, au contribuit și la dezvoltarea unor anomalii. Cum explică experții acest lucru?

Ei bine, oamenii de știință spun că numărul imens de microplastice pe care le elimină plicurile de ceai, ar avea legătură cu apa fiartă. Asta pentru că, plasticele de uz alimentar se pot degrada sau pot elibera substanțe toxice atunci când sunt încălzite la o temperatură de peste 40 de grade Celsius.

Important de precizat este faptul că plicurile de ceai confecționate din fibre naturale nu conțin particule de plastic, este vorba despre plicurile realizate din plastic sau care au sigilii din plastic. De asemenea, cercetătorii au analizat în cadrul studiului pungile de ceai din plastic PET și din nailon.

Cât despre numărul de microplastice pe care le ingerăm anual fără să ne dăm seama, acesta se ridică la 50.000 de particule, potrivit calculelor efectuate de specialiști în cadrul studiului.

Cu toate acestea Laura M. Hernandez, co-autoarea studiului spune că „până în prezent, nu există nicio cercetare concludentă în ceea ce priveşte posibilele efecte asupra sănătăţii în urma ingerării unor astfel de particule”.

Citește și: