Care e cea mai insuportabilă durere pe care o poți experimenta

Care e cea mai insuportabilă durere pe care o poți experimenta

Toți am experimentat, la diferite intensități, sentimentul de durere, însă care este de fapt cel mai greu de îndurat tip?

În momentul în care te doare o măsea, ai impresia că aceea este cea mai greu de suportat durere din lume. La fel și în cazul durerilor de cap sau atunci când îți rupi un picior, de exemplu. Cei de la Gizmodo au întrebat mai mulți experți care este cu adevărat cea mai insuportabilă durere din lume, iar aceștia au venit cu o serie de răspunsuri.

Care e cea mai insuportabilă durere, potrivit experților

David C. Yeomans – profesor asociat, anestezie, medicină perioperatorie și durere, Universitatea Stanford

Tipul de durere pe care puțini oameni îl consideră drept cel mai rău se numește nevralgie trigeminală. Nervul trigeminal oferă toate informațiile legate de durere la nivelul capului și feței. Dacă aveți dureri de dinți, dureri de față, dureri de ochi, sau orice altceva, vin prin acest nerv trigeminal. […] Deseori, pacienții descriu durerea rezultată ca un fulger care lovește în lateralul feței.

Erin Young – asistent profesor și asistent director al Centrului pentru avansare în gestionarea durerii de la Universitatea din Connecticut

În opinia mea, cel mai grav tip de durere este durerea cronică. Durerea acută, de la un os rupt, de la naștere, sau durerea post-chirurgicală, pot fi severe, dar […] sunt tranzitorii.

Durerea cronică, pe de altă parte, este acea durere care nu se rezolvă atunci când rana s-a vindecat. […] Durerea acută este neplăcută (chiar extrem de), dar durerea cronică este despre suferință.

Theodore Price – investigator principal al PAIN Neurobiology Research Group

Cred că cel mai rău tip de durere fizică este acel tip de durere pe care simți că nu îl poți controla. Aceasta este o problemă uriașă pentru persoanele cu dureri cronice, întrucât durerea este deseori rezultatul unei răni care s-a vindecat de multă vreme, dar nu există niciun semn ca aceasta să se diminueze.

Mohab Ibrahim – profesor asociat de anestezie și farmacologie și director al clinicii durerii cronice de la Universitatea din Arizona

Din punct de vedere fizic, cea mai gravă durere este probabil durerea fără un diagnostic cunoscut – atunci când faci toate testele și toate ies negativ.

Steven Harte – director al științei senzoriale la Centrul de cercetare a durerii cronice și a oboselii de la Universitatea Michigan din Ann Arbor

Durerea este subiectivă, iar modul în care este experimentată diferă foarte mult între indivizi. Prin urmare, cel mai corect răspuns la întrebarea „Care este cel mai rău tip de durere fizică?” poate depinde de persoana pe care o întrebi. […] Au fost identificate anumite caracteristici care amplifică procesul durerii. Durerea prelungită, neelucidabilă și imprevizibilă este asociată cu mai multă suferință și cu o calitate a vieții mai mică decât durerea care este scurtă, evitabilă și anticipată.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Gizmodo
Etichete: