Cum se va schimba populația de pe Pământ în mai puțin de un secol

Cum se va schimba populația de pe Pământ în mai puțin de un secol

Pare să existe un consens în comunitatea științifică, care spune că populația globală ar putea ajunge la 11 miliarde până în anii 2100. Cu toate astea, viitorul populației globale ar putea fi cu totul altul.

Cartea „Empty Planet”, scrisă de jurnalistul John Ibbitson și cercetătorul politic Darrell Bricker, examinează o posibilitate diferită – în loc să crească, nivelul populației de pe glob se va echilibra în vreo 30 de ani, iar de acolo va scădea (poate chiar pentru totdeauna). „Cam în trei decenii, populația globală va începe să scadă”, au scris cei doi în carte. „Odată ce acel declin va începe, nu se va mai termina”.

Ibbitson și Bricker au ajuns la această concluzie după ce au observat că accesul la informație schimbă percepțiile oamenilor asupra reproducerii și înlătură vechile norme cu privire la familie și fertilitate. „Am realizat chestionare în 26 de țări, întrebând femeile câți copii își doresc, și nu contează unde te duci căci răspunsul tinde să fie în jur de doi”, a explicat Ibbitson. „Forțele externe care obișnuiau să dicteze dacă oamenii au familii mai mari dispar peste tot. Iar asta se întâmplă cel mai rapid în țările în curs de dezvoltare”.

Ibbitson și Bricker au subliniat că este important să ne dăm seama de viitorul populației globale, întrucât acest lucru poate afecta deciziile pe care le luăm în prezent. „Mulți dintre acei oameni care se gândesc la viitorul lumii, la viitorul economiei, la viitorul planificării urbane își bazează predicțiile pe mărimea viitoare a populației umane”, a zis Bricker. „Iar oamenii iau cu adevărat decizii bazându-se pe acest lucru”.

Deși viziunea celor doi autori poate stârni controverse, ea nu poate să fie luată pe deplin în serios până când experții demografici nu analizează mai bine datele. Așadar, poate nu ar trebui să lăsăm panica posibilei dispariții în masă a omenirii să ne copleșească – cel puțin nu încă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Wired