Câți copaci sunt tăiați în fiecare an la nivel global: suprafața e mai mare decât crezi

Câți copaci sunt tăiați în fiecare an la nivel global: suprafața e mai mare decât crezi

În cazul în care ai trăit cu impresia că înțelegi perfect gravitatea despăduririlor la nivel global, un nou studiu pune acest fenomen global într-o nouă lumină.

Printre numeroase probleme de poluare, încălzirea globală este cauzată de numărul din ce în ce mai mic de păduri. Despăduririle reprezintă un fenomen îngrijorător la scară mondial pe care îl întâmpinăm și în România, nu doar în Amazon. Nu ajută nici fermele de vaci întinse pe zeci sau sute de hecate în diverse colțuri ale lumii.

În teorie, pentru a ajuta planeta, ar fi benefică tranziția la o dietă bazată pe plante. Dacă îți permiți, adopția mașinilor electrice reprezintă un alt pas în direcția corectă. Nimic nu compensează însă lipsa copacilor. Pădurile sunt plămânul planetei, iar dacă dispar ele, dispărem și noi.

Încercând să ofere o comparație ușor de înțeles, un nou studiu publicat de Climate Focus a ajuns la concluzia că, în fiecare an, pierdem o suprafață de pădure echivalentă cu întregul Regat Unit. Cuvintele cheie din această afirmație sunt ”în fiecare an”.

Încălzirea globală joacă și ea un rol în această problemă, dar nimic nu este mai periculos decât ritmul în care sunt tăiate pădurile de către oameni. La ora actuală, s-a ajuns la o rată de 26 de milioane de hectare anual, în contextul în care, suprafața Marii Britanii este de 24,2 milioane de hectare.

Partea cea mai îngrijorătoare este că această valoare a crescut într-un ritm alarmant în ultimii ani, deși majoritatea guvernelor de pe mapamond s-au înscris în parteneriate pentru prevenirea acestui fenomen și au făcut numeroase promisiuni. Realitatea, din păcate, este cu totul alta. În 2014, la New York, țările membre ONU s-au angajat să înjumătățească despăduririle până în 2020 și să restaureze 150 de milioane de hectare de pădure. În cei cinci ani care au trecut de atunci, ritmul despăduririlor a crescut cu 43% anual.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: