11 iul. 2019 | 11:35

Alb versus negru. Ce culoare e mai bine să porți pe caniculă

ACTUALITATE
Alb versus negru. Ce culoare e mai bine să porți pe caniculă

Mulți dintre noi am trăit după regula că nu e bine să porți haine închise la culoare atunci când e caniculă afară, însă este asta un mit sau nu?

Dezbaterea în ceea ce privește culoarea hainelor pe care ar fi mai bine să le porți pe timp de vară este una intensă. Cu toții am face orice pentru a ne simți un pic mai bine atunci când temperaturile depășesc un anumit prag. Dar are culoarea articolelor de îmbrăcăminte pe care le purtăm vreo importanță în caz de caniculă? Ei bine, părerile sunt împărțite chiar și în rândul cercetătorilor.

O modalitate prin care putem afla dacă un tricou negru atrage mai multă căldură decât unul alb este folosirea unei camere cu infraroșu. Aceasta poate determina temperatura obiectelor pe care le surprinde în imagini. În urma unui experiment ce implica tricouri de diferite culori întinse la soare, concluzia a fost una deloc surprinzătoare: tricoul negru a avut o temperatură mai mare, de 55 grade Celsius, spre deosebire de cel alb, care avea o temperatură de aproximativ 43 de grade Celsius.

Ce alte aspecte să iei în considerare pe timp de caniculă

O altă teorie spune că hainele de culoare albă ar reflecta razele soarelui înapoi și ne-ar ajuta astfel să ne protejăm mai bine de căldură. Un alt experiment a fost realizat în acest sens, tot cu ajutorul unei camere cu infraroșu și a două tricouri, unul alb și unul negru. De această dată, sursa de căldură folosită a fost un fier de călcat fierbinte. Astfel, după verificarea „comportamentului” fiecărui tricou, diferențele între cele două nu au fost deloc semnificative. Așadar, culoarea albă nu e neapărat mai bună, pentru că se comportă exact ca cea neagră, atunci când vorbim de reflectivitate.

De asemenea, culoarea nu e neapărat cel mai important aspect pe care să îl iei în considerare atunci când ieși în caniculă. Un tricou negru poate fi la fel de util ca unul alb, dacă acesta este suficient de larg pentru a permite aerului să circule între material și corpul tău.