Bucureștiul, la vânzare: cât costă cinematograful Scala, Ciclop și alte clădiri simbol

Bucureștiul, la vânzare: cât costă cinematograful Scala, Ciclop și alte clădiri simbol
Alexandru Puiu
Alexandru Puiu
08:52 17.10.2019

Mai multe clădiri importante din București sunt disponibile pentru achiziție. Acestea vin la pachet cu o istorie impresionantă, da este greu de spus dacă vor fi apreciate de cineva.

Unele dintre clădirile simbol al Capitalei, cunoscute în fiecare colț al țării și incluse în mai multe filme și documentare vor fi scoase la vânzare. Primul pe listă este bătrânul cinematograf Scala, pe care îl poți cumpăra cu 4 milioane de euro. Acesta se află în centrul Bucureștiului și este unul dintre primele cinematografe cae au activat în oraș.

Clădirea Ciclop, situată la câteva sute de metri, aparține acelorași proprietari și este și ea disponibilă pentru achiziție. Prețul de achiziție pentru ea este de 10 milioane de euro. Dacă le cumperi împreună, s-ar putea să primești un discount semnificativ. Un alt simbol al Bucureștiului este Palatul BCR, pe care îl găsești vizavi de Universitate. Acela nu are un preț public, dar poate fi achiziționat de cineva interesat.

Revenind însă la cinematograful Scala, acesta face parte dintr-un întreg bloc care nu se află într-o stare foarte bună. Blocul Scala, cu un cinematograf la parter, este un monument istoric. A fost construit în 1935. Clădirea a fost proiectată de Rudolf Frankel, unul din arhitecţii Berlinului. Avea aer condiţionat în momentul inaugurării, ceea ce reprezenta realizare revoluționară pentru perioada respectivă. În perioada comunistă, Scala a devenit unul dintre principalele cinematografe din Bucureşti.

Din păcate, odată cu explozia multiplexurilor, a scăzut interesul pentru cinematografe precum Scala. Din acest motiv, ultimul film a fost proiectat acolo în 2015. De atunci, clădirea a mai fost folosită pentru câteva evenimente, iar un cult religios a folosit-o pentru slujbe, pe o perioadă de timp.

Cinematograful este închis, la fel și clădirea Ciclop, de câțiva ani. Împreună cu palatul BCR, ele au fost retrocedate proprietarilor, vechea familie Bragadiru. Din păcate, urmașii acelei familii nu au bani să le restaureze și consolideze. Moștenitoare speră ca aceste clădiri să ajungă în proprietatea Primăriei Capitalei

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI