03 apr. 2019 | 13:52

Bicicleta electrică fără ghidon ar putea fi ce ne trebuie în București

VIDEO ACTUALITATE

Bicicleta electrică fără ghidon ar putea fi viitorul transportului ecologic ideal pentru o singură persoană. Poate fi controlată doar cu un joystick și stai pe ea ca pe un fotoliu.

Este o poziție mult mai relaxantă decât pe bicicletele obișnuite, unde stai cu spatele arcuit. Cicliștii au mari probleme cu spatele la sfârșitul carierei sportive din cauza acestei poziții.

Această bicicletă electrică pare să rezolve, cumva, această problemă, dar, cu toate că persoanele din imagini care le testează sunt mai relaxați, pare că e o poziție mult mai riscantă, mai ales când te deplasezi alături de alte mașini.

Bicicleta pe care stai ca pe fotoliu și o conduci de la joystick

Această invenție îi aparține lui Yvan Forclaz, care a numit-o Joystickbike. Nimic sofisticat, iar numele spune totul: e o bicicletă care poate fi controlată cu o manetă specială.

Asta înseamnă că este electrică și că îi lipsește ghidonul. Joystickul controlează frâna, direcția și accelerația, ca la jocurile pe calculator, doar că ești în realitate și n-ai mai multe vieți, în cazul în care cazi sau te lovește vreo mașină.

Prin urmare, îți poate lua ceva timp până ce te obișnuiești cu poziția și cu „ghidonul” de la coapsă. Este pur și simplu de-a dreptul nebunesc să mergi pe un asemenea vehicul, dar cu greu ai rezista tentației de a o testa, dacă ai avea ocazia.

Bicicleta electrică fără ghidon dispune de un motor destul de puternic și, datorită greutății foarte reduse, poate atinge și viteze de 60 de km/h (în pantă, poate chiar mai mult).

Autonomia este și ea admirabilă. O singură încărcare îți oferă autonomie de până la 50 de kilometri.

Dacă te-ai săturat de pedalat și de o poziție inconfortabilă, bicicleta cu joystick ar putea fi alegerea perfectă, dar costă puțin cam…mult – vreo 4.700 de dolari, care e prețul de pornire. Dacă vrei și alte dotări la ea, s-ar putea să fie chiar mai scumpă.

Totuși, inventatorul bicicletei a fost destul de generos să publice pe internet planurile de asamblare ca să poată fi realizată și de alții.