08 iul. 2019 | 18:30

Beneficiul pe care mulți români l-ar alege în schimbul unui salariu mai mare

ACTUALITATE
Beneficiul pe care mulți români l-ar alege în schimbul unui salariu mai mare

Un salariu mai mare pare a fi dorința oricărui român, însă nu toți ar alege asta. Care sunt motivele alegerii unui salariu mai mic.

Atunci când te angajezi într-un loc de muncă ai garantat un salariu și o listă de beneficii. În mod tradițional, un salariu mai mare înseamnă o motivație mai puternică de a lucra în acel loc. Însă asta nu este cazul pentru toată lumea.

Doi din cinci români spun că ar fi dispuși să accepte un job cu un salariu mai mic în schimbul altor avantaje pe care le consideră mai valoroase.  22% dintre respondenții unui sondaj realizat de BestJobs au declarat că sunt dispuși să dea jobul actual pe unul cu salariu mai mic dar care oferă program de lucru mai lejer și flexibil, alături de posibilitatea de a lucra de acasă.

Aproape tot atâția (21,7%) ar accepta un job mai prost plătit dacă ar avea perspective mai bune de dezvoltare profesională, iar 15,5%, dacă beneficiile extra salariale ar fi mai consistente.

Alți factori care contează mai mult decât salariu sunt: oportunitatea de a avasa mai rapid în caeiră (10,5%), un birou mai aproape de casă (8,6%), un colectiv mai bun (6,2%) sau un brand de angajator mai atractiv (3%).

Totuși, când vine vorba de bani, doi din zece angajați cer o mărire de salariu în decursul primului an de la angajare și 4 din 10 cer o majorare în al doilea an de la angajare. Doar 7% spun că așteaptă să treacă măcar doi ani până să ceară șefilor un salariu mai mare, în timp ce restul de o treime nu solicită niciodată o majorare salarială, așteptând să li se ofere.

Cu toate acestea, peste jumătate dintre respondenți nu sunt mulțumiți de cât câștigă în prezent la locul de muncă.

Atunci când solicită un salariu mai mare, principalele motive invocate sunt:

  • creșterea volumului de muncă (19,5% dintre respondenți)
  • scumpirea nivelului de trai (18%)
  • 12% invocă vechimea în companie
  • 10% motivează că au primit o ofertă mai bună de job în altă parte
  • 6,8% fac acest lucru invocând majorările salariale din companie, la ceilalți colegi sau la cei nou-veniți

Pe de altă parte, În medie, jumătate dintre angajatori acordă majorări salariale anuale de cel mult 10%, iar sub o treime (31%) aprobă majorări între 10 și 25%, în funcție de caz. Alți 17% majorează salariile în funcție de rata anuală a inflației.