Ce amendă iei dacă arunci gunoaie din mașină și de ce e periculos

Ce amendă iei dacă arunci gunoaie din mașină și de ce e periculos

Dacă arunci gunoaie din mașină când stai la stop sau în orice altă împrejurare, riști o amendă uriașă. Este considerată o infracțiune și se sancționează ca atare pentru că gestul tău e mai periculos decât crezi.

Astfel de abateri se petrec zilnic în special în București. Mii de șoferi aruncă tot felul de ambalaje, mucuri de țigară sau alte obiecte care nu le mai trebuie pe geamul mașinii când staționează sau chiar când sunt în mers.

Amenda pentru un astfel de gest este de 5.000 de lei. Ți se pare mult? E mai puțin decât în alte țări europene. Avantajul șoferilor care-și descarcă mizeriile la întâmplare pe stradă este că fapta lor nu poate fi constatată decât de către polițiștii rutieri.

„Din păcate, aceste fapte pot fi constatate doar de polițiștii rutieri prin propriile simțuri ori prin mijloace certificate și omologate. În aceste condiţii, sunt foarte puţine situaţii în care un poliţist surprinde în flagrant un conducător auto care probabil aruncă un muc de ţigară sau alte deşeuri pe drumurile publice însă, sub o formă sau alta, e vorba de educația șoferilor care mulți dintre ei nici măcar nu cunosc că sunt pasibili de amenzi foarte mari dacă sunt surprinși. Vorbim de cele mai multe ori de intersecții sau de zonele în care ei trebuie să aștepte, cum sunt trecerile la nivel cu o cale ferată care sunt prevăzute cu bariere, unde de multe ori șoferii ori pasagerii aruncă aceste deșeuri pe marginea drumului. Sancţiunile sunt mari, dar nu sunt cunoscute de şoferi”, a declarat liderul Sindicatului EUROPOL, Cosmin Andreica, pentru Digi 24.

Anul trecut, în toată țara, polițiștii au dat doar puțin peste 300 de amenzi pentru această abatere, iar legea prevede și între nouă și 20 de puncte-amendă.

De ce e periculos să arunci gunoaie sau alte obiecte din mașină

Evident, atunci când șoferii sunt întrebați dacă au aruncat vreodată gunoaie pe jos din mașină, aproape niciunul nu recunoaște. În realitate, mult prea mulți șoferi încalcă această regulă și, pe lângă faptul că Bucureștiul se transformă într-o groapă de gunoaie mai mare decât e deja prin astfel de gesturi, poate fi și periculos.

O pungă aruncată în mers, un pahar de cafea sau o doză de suc nu tocmai gol pot lovi parbrizul mașinilor din spate. Gunoaiele aruncate la întâmplare pe geamul mașinii sunt un pericol pentru alți participanți la trafic care pot fi luați prin surprindere în timp ce conduc. Din sperietură, pot pierde controlul vehiculului și se produc accidente.

„Sunt niște comportamente care frizează zona infracțională sau cea de pericol social, dar nu se încadrează încă acolo. Când aruncăm o ţigară să nu uităm că ar putea fi aprinsă şi ar putea să nimerească într-o altă maşină. Pe de altă parte, nu știm ce este, vedem un obiect care zboară spre noi. Manevra de evitare care poate să apară poate fi una extrem de periculoasă pentru că maşina poate angaja derapaj, putem să ne speriem şi să reacţionăm mai mult decât este cazul atunci când, de exemplu, o pungă zboară spre noi”, a explicat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliției Române, pentru Digi 24.

„În alte țări din UE, cum ar fi Marea Britanie, acest lucru poate fi catalogat, dacă e surprins pe camerele de supraveghere, drept infracțiune, pentru că se presupune că el pune în pericol viață altor participanți la trafic. Legea nu se prea aplică și atunci când se aplică ne surprinde. Când este cineva amendat că a aruncat țigara pe jos, de obicei face urât și zice: haide domnule, uite câte erau aici deja! Da, și alea au ajuns tot de la oameni ca tine. În momentul în care începem să aplicăm norme și să existe consecințe, cu siguranță aceste norme ar putea să fie mult mai ușor de învățat.”

Sursa: digi 24