Cum să îți dai seama ce vreme va fi în funcție de ce nori sunt pe cer

Cum să îți dai seama ce vreme va fi în funcție de ce nori sunt pe cer
Sursa foto: School Workshops

Meteorologia se bazează pe simulări complexe pe computer, care cuprind ecuații de fizică legate de atmosferă, dar există și căi old-school de a prezice vremea.

Dacă înțelegi câteva lucruri de bază cu privire la nori, poți să îți dai seama cum va fi vremea în linii mari. Există mai multe tipuri de nori, iar mai jos vei găsi șase din ele și cum te pot ajuta să faci pe meteorologul.

Norii Cumulus înseamnă că nu si motive de griji

vreme in functie de nori
Foto: Brett Sayles/Pexels/CCBY

Acești nori cu aspect de vată de zahăr se formează când aerul se răcește, iar vaporii de apă se condensează pentru a forma picături de apă în stare lichidă. Pentru ca procesul să aibă loc, e nevoie ca aerul să fie forțat să urce spre atmosferă sau ca aerul umed să ia contact cu o suprafață rece.

Dacă pe cer sunt nori cumulus, vei observa că la bază ei sunt relativ plați. Când îi vezi, poți respira liniștit. Sunt de obicei semn de vreme bună, fără precipitații.

Cumulonimbus nu sunt chiar blânzi

vreme in functie de nori
Foto: Shutterstock

Dacă frații lor Cumulus sunt inofensivi, Cumulonimbus sunt altă apă de ploaie – pun intended. De cele mai multe ori, Cumulonimbus sunt la origini Cumulus care s-au extins și s-au ridicat mai sus către atmosferă.

Baza acestor nori este bine definită, dar cu cât te uiți spre vârful lor, cu atât devin mai răsfirați. Tranziția vine de la faptul că norii nu mai au în compoziție picături de apă, ci cristale de gheață. Ei apar mai ales vara – când norii dimineții se transformă în nori de furtună spre seară.

Cirrus sunt simpatici și bipolari

vreme in functie de nori
Foto: Shutterstock

Acești nori se formează la altitudini foarte mari în atmosferă. Sunt răsfirați și compuși exclusiv din cristale de gheață. Ei aduc ploaie doar la altitudini și latitudini foarte mari, așa că nu sunt motiv de îngrijorare – de obicei.

Dacă observi însă nori Cirrus joși și groși, care acoperă din ce în ce mai mult din cer, e un indiciu că urmează un front de aer cald. Într-un asemenea front, masele de aer cald și rece se întâlnesc, iar în următoarele 12 ore este posibil să existe precipitații.

Norii Stratus sunt amenințători, dar inofensivi

vreme in functie de nori
Foto: Hanna Christensen

Norii Stratus sunt un soi de strat continuu și de altitudine joasă care acoperă cerul. Ei se formează atunci când un vânt de intensitate medie aduce aer umed deasupra unei suprafețe reci de apă sau pământ. Sunt subțiri și aduc aminte de ceață.

Nori aceștia nu prea aduc ploaie. În cel mai rău caz, poate să burnițeze. Dacă ai mers pe munte înconjurat de ceață, este foarte posibil ca acea ceață să fi fost nori Stratus.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: