19 ian. 2018 | 19:04

Aplicația românească prin care navetiștii știu ce autobuze să ia

ACTUALITATE
Aplicația românească prin care navetiștii știu ce autobuze să ia

În Bihor a apărut prima aplicație de monitorizare prin GPS a autobuzelor și microbuzelor din mediul rural de la zeci de operatori privați.

Aplicația BusBihor le arată navetiștilor programul în timp real al autobuzelor – în ce localitate se află și în cât timp ajung unde vor aveștia să ajungă. A fost realizat de Consiliul Județean Bihor și a costat aproximativ 250 de mii de lei. Baza sa de date conține informații de la 42 de operatori din sectorul privat.

Tinerii sunt încântați de aplicație. Persoanele mai în vârstă preferă în continuare să folosească orarul din stații. „Mă duc din Oradea înspre Beiuş şi mi-e folositor să intru pe această aplicaţie, ca să văd ora la cât este autobuzul”, a povestit o tânără, potrivit Digi24. „Îmi arată ora la care pleacă şi la cât ajunge. Din Oradea la cât porneşte şi la cât şi la cât ajunge în Beiuş, unde trebuie.”

BusBihor adună date de la cele 250 de autobuze și microbuze care fac curse în județ. Vlad Gaje, de la Autoritatea de Transport Bihor a explicat că aplicația are date de la 42 de operatori de transport, ceea ce este o premieră pentru țara noastră. „Peste tot pe unde mai există aplicaţii similare pe transport sunt făcute pe transportul urban sau metropolitan, unde există un operator sau maximum doi”, a zis el.

Zilnic, în Bihor fac naveta în jur de 30.000 de oameni. Dintre ei, 5.000 aleg autobuze și microbuze care fac autostopul și nu au autorizație. Aplicația Bus Bihor este menită să schimbe acest lucru. Dacă va avea succes, cursele-pirat vor fi reduse. „Tot programul şi practic tot sistemul este văzut de Poliţie – un alt factor prin care punem în siguranţă nişte lucruri, un alt lucru prin care încercăm… Pentru că să fie clar, pirateria”, a spus Sandor Pasztor, preşedintele CJ Bihor. „Cred că nu va mai fi piraterie cu autobuze sau microbuze”.